Ministarstvo uputilo upozorenje: TikTokom kruži opasna igrica, djeca gube živote

Ministarstvo prosvjete i kulture RS uputilo je osnovnim školama u Republici Srpskoj posebno upozorenje o novoj igrici koja se pojavila na društvenoj mreži Tik Tok.

Igrica pod nazivom “Blackout” podrazumijeva izazov u kojem djeca ugrožavaju život stavljajući remen oko vrata i stežući do gubitka svijesti. Djevojčiica iz Italije i dječak iz Srbije izgubili su živote učestvujući u ovom izazovu, navodi se u dopisu Minisatrstva.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS pozvali su nastavnike, a naročito odjeljenske starješine, da iskoriste svaku priliku i razgovaraju sa učenicima i njihovim roditeljima, te im ukažu na pojavu ovog izazova i opasnosti do kojih može dovesti učestvovanje u njemu.

Prijedorske škole odmah su reagovale i uputile upozorenje nastavnicima i roditeljima.

Pedagozi i psiholozi su pozvali i roditelje da razgovaraju sa djecom o opasnostima koje nose društvene mreže.

– Društvene mreže se ne preporučuju mlađima od 13 godina. Roditelji treba da se raspitaju o mogućim “alatkama roditeljske zaštite” koji se mogu aktivirati na računarima, tabletima i pametnim telefonima. Važno je ograničiti vrijeme koje dijete provodi na internetu i društvenim mrežama zbog zdravlja i negativnog uticaja na školske obaveze i vannastavne aktivnosti. Neophodna je roditeljska pažnja i kontrola sadržaja i sajtova koje djeca posjećuju. Veoma je važno kroz svakodnevnu komunikaciju i razgovor sa djecom ukazivati na opasnosti i učiti ih kako na siguran i odgovoran način koristiti društvene mreže-prepuruke su pedagoško – psihološke službe.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79