Ministri vanjskih poslova dogovorili: Evo kako će građani BiH prelaziti granicu sa Hrvatskom

Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih poslova i evropskih poslova Hrvatske, nakon razgovora sa bh. minstricom vanjskih poslova, Biserom Turković, izjavio je da Hrvatska radi na tome da bh. građani imaju olakšan prelazak granice sa tom zemljom.

Kada je u pitanju “non-paper” dokument, rekao je da se Slovenija priključila njihovom “non-paperu”, u kojem je apsolutno podržan europski put BiH.

– Čuo sam za jedan takav papir. Ali, EU je rekla da nisu dobili nikakav dokument, naglasio je on.

I Hrvatska će donirati vakcine Bosni i Hercegovini

Ministrica Turković je kazala kako niko ozbiljan u EU neće podržati ideju o ugrožavanju integriteta Bosne i Hercegovine.

– Neko valjda misli da bi u takvim okolnostima mogao ostvariti neostvarene ratne ciljeve. Drago mi je da je sadržaj tog non paper negiran i da je i (Janez) Janša rekao da podržava integritet BiH i da je to za slovenske vlasti neupitno. A potvrde su došle i od nadležnih ljudi u EU. Prema tome, ja bih taj papir smatrala ili nepostojećim ili neozbiljnim pokušajem da se uvede smutnja, rekla je Turković.

Kada je riječ o lakšem prelasku granica, ministrica Turković je navela da će nadležne službe raditi na rješavanju tog problema.

– Ljeto nam dolazi, a kovid nas neće napustiti, rekla je Turković.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79