Ministrica Brašnjić: Jedna škola privremeno zatvorena, nema razloga za prelazak na online model

Iako je Krizni štab FBiH preporučio da se online nastva organizira gdje god je to moguće, prema riječima resorne ministrice Fahrete Brašnjić, taj model u Tuzlanskom kantonu za sada neće biti primijenjen.

– Epidemiološka situacija u školama u TK je veoma dobra, nema transmisije koronavirusa unutr škola, dakle, nigdje nismo imali slučaj da je jedna osoba zarazila više njih. To nam govori da se poštuju naložene mjere. Mi na sedmičnom nivou dobijamo brojke o zaraženim osobama unutar obrazovnog sistema, a one nam ne govore da se dešava niša dramatično – kaže ministrica obrazovanja i nauke TK Fahreta Brašnjić.

Dodaje da se dešavaju izolovani slučajevi, nakon kojih se prvi kontakti testiraju ili smještaju u izolaciju, zavisno od procjene epidemiologa.

Osnovna škola “Miričina” kod Gračanice zatvorena je do ponedjeljka, a razlog je, prema riječima ministice, to što se virus pojavio među higijeničarima, odnosno tehničkim osobljem škole.

– Higijeničari se kreću kroz cijelu školu više puta dnevno, posebno sada kada su intenzivirane aktivnosti na čišćenju. Prvenstveno zbog toga, zatvorili smo školu da bi kompletan prostor dezinficirali i provjetrili, jer nije preporučljivo da djeca borave u prostorijama neposredno nakon nakon detaljne dezinfekcije – kaže Brašnjić.

Pedagoški zaviod TK konstantno vrši monitoring situacije kada je u pitanju koronavirus u školama, a ministrica kaže da je situacija iznad očekivanja.

– Mi smo čak imali namjeru da povećamo broj učenika u prvim razredima, odnosno da spojimo razrede koji broje do 20 učenika, a sada su podijeljeni na dvije grupe. Ipak, Krizni štab nam je preporučio da ostanu iste mjere, sve u namjeri da ove pozitivne trendove u školama održimo do polugodišta – dodaje Brašnjić.

Online nastava u TK, zaključuje ministrica, može biti uvedene ukoliko dođe naredba s višeg nivoa vlasti ili ako se dese neke nepredviđene situacije.

– Trenutno nemamo razloga za bilo kakve promjene. Situacija u školama je jako dobra – poručila je ministrica Brašnjić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79