Ministrica Hota-Muminović uoči izbora potpisala 65 ugovora o djelu: Slučajnost ili ne?

Ministrica Hota-Muminović uoči izbora potpisala 65 ugovora o djelu: Slučajnost ili ne?


Uoči lokalnih izbora, javni sektor Kantona Sarajevo bilježi značajan porast broja ugovora o djelu, što je identifikovano kao jedan od najvećih koruptivnih rizika u procesu zapošljavanja. Prema istraživanju Fokusa, nakon raspisivanja izbora u maju, uočena je pojačana aktivnost u zaključivanju ovih ugovora, koji često izostaju transparentnost.

U junu, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS, pod vodstvom ministrice Naide Hote-Muminović, potpisalo je čak 65 ugovora o djelu, što je značajno više u odnosu na druge institucije. Ovi ugovori su uglavnom zaključeni za poslove poput prevođenja eksterne mature i unosa podataka, a vrijednost pojedinačnih ugovora često iznosi 100 KM. Ova praksa izaziva sumnju u stvarnu svrhu i opravdanost ovih ugovora, posebno s obzirom na blizinu izbora.

Foto: Fokus.ba

Pored ovog ministarstva, i druge institucije u Kantonu Sarajevo, poput Elektrotehničkog fakulteta i Bosanskog kulturnog centra, također su zaključivale značajan broj ugovora u ovom periodu. U julu je zabilježen nešto manji broj ugovora, ali je praksa zapošljavanja putem ugovora o djelu i dalje prisutna.

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS, predvođen Erduanom Kafedžićem, objavio je registar ugovora o djelu, što je omogućilo detaljnije istraživanje i ukazivanje na visoke koruptivne rizike vezane za ovu vrstu zapošljavanja.

Foto: Fokus.ba

Dok se bliže lokalni izbori, postavlja se pitanje o opravdanosti i transparentnosti ovih ugovora, te da li se oni koriste u svrhu političke manipulacije i osiguravanja podrške pred izbore.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija