Stranka Rame Isaka ignorira odluke CIK-a i Suda BiH: Kazna nije plaćena, a spot još nije obrisan

Stranka Rame Isaka ignorira odluke CIK-a i Suda BiH: Kazna nije plaćena, a spot još nije obrisan


Politička stranka “Snaga naroda”, koju predvodi federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak, još uvijek nije izvršila obaveze propisane odlukom Centralne izborne komisije BiH (CIK BiH) i Suda BiH, iako je prošlo više od 8 dana od pravosnažnosti odluke.

Naime, uprkos nalogu da se plati kazna od 6.000 KM i ukloni sporni muzički spot, koji je okarakterisan kao preuranjena predizborna kampanja, stranka nije poduzela nikakve mjere.

CIK BiH je 9. jula izrekao sankcije zbog objavljivanja muzičkog spota na društvenim mrežama, koji je prema novim zakonskim odredbama, uvedenim od strane visokog predstavnika Christiana Schmidta, ocijenjen kao kršenje pravila o preuranjenoj kampanji. Uprkos tome, spot je i dalje dostupan online, gdje je do sada prikupio više od 350.000 pregleda.

Stranka „Snaga naroda“ se žalila na odluku CIK-a, ali je Sud BiH odbio njihovu žalbu, potvrdivši kaznu i nalog za uklanjanje sadržaja. Ipak, do danas kazna nije plaćena, a sporni sadržaj nije uklonjen, što prema izjavama iz CIK-a BiH predstavlja otežavajuću okolnost za svaku buduću povredu izbornog zakona.

Centralna izborna komisija prati da li su politički subjekti ispunili svoje obaveze, a u ovom slučaju, kako navode, nepoštivanje odluka će rezultirati strožijim sankcijama u budućnosti. CIK BiH također istražuje zašto stranka nije primila rješenje na svojoj adresi, jer je obaveza političkog subjekta da prijavi promjenu adrese, za što su predviđene dodatne sankcije.

Mogućnost zabrane sudjelovanja na lokalnim izborima za „Snagu naroda“ nije isključena, ali bi takva mjera bila primijenjena samo u slučaju najtežih povreda.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija