Ministrica Tanja Fajon stiže u BiH: Podrška saradnji i putu ka EU

U ponedjeljak, ministrica vanjskih i evropskih poslova Republike Slovenije, Tanja Fajon, dolazi u posjet Sarajevu gdje će se sastati sa šefom bh. diplomatije Elmedinom Konakovićem.

Posjeta dolazi nakon nedavne odluke Evropskog vijeća o otvaranju pregovora između BiH i Evropske unije o pridruživanju, koju je ministrica Fajon pozdravila kao “veliki dan” za Bosnu i Hercegovinu.

Glavne teme razgovora bit će put Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji, snažna podrška koju Slovenija pruža tom procesu, kao i mogućnosti za daljnje jačanje saradnje između Slovenije i BiH.

Ministrica Fajon je prethodno izrazila ponos zbog inicijative Slovenije 2022. godine da se BiH dodijeli status kandidata za članstvo u EU. Također je istakla svoje poštovanje prema građanima Bosne i Hercegovine, koji zaslužuju bolji život u okviru Evropske unije.

Nakon bilateralnog sastanka, ministrica Fajon i ministar Konaković će održati press konferenciju u Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Inače, ova posjeta bila je planirana ranije, ali je odgođena zbog hospitalizacije ministrice. Također, u ponedjeljak će u BiH boraviti i švedska ministrica evropskih poslova Jessika Roswall, što dodatno naglašava važnost podrške koju EU pruža integraciji Bosne i Hercegovine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79