Ministrica Turković ima pravo na 500 KM za mobitel, a radnica koja čisti kancelariju ima platu od 475 KM

Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine zakazao je mirno okupljanje i javni protest zaposlenih u institucijama BiH koji će biti održan 10. marta 2022. godine od 12 do 13 sati na Trgu BiH.

Kako navode u saopćenju, s obzirom da i nakon svih iscrpljenih pravnih aktivnosti za poboljšanje radno-pravnog statusa svih zaposlenih u institucijama BiH, Vijeće Ministara Bosne i Hercegovine kao poslodavac nije adekvatno reagirao u smislu davanja mogućnosti zaposlenima da stupe u pregovore sa poslodavcem, posebno zbog lošeg stanja ekonomskih i socijalnih interesa zaposlenih, Sindikat nema druge mogućnosti osim organiziranja mirnog okupljanja i javnog protesta zaposlenih u institicijama Bosne i Hercegovine, s ciljem izražavanja nezadovoljstva zbog:

 1. Realizacije dugogodišnjeg projekta urušavanja državnih institucija.
  Pisali smo ambasadama zapadnih zemalja, Visokom predstavniku i Evropskoj Uniji da poduzmu nešto i spriječe realizaciju dugogodišnjeg projekta urušavanja državnih institucija. Nisu se udostojili ni da odgovore na naše molbe za pomoć, a kamo li da šta poduzmu.
 2. Nepotpisivanja Kolektivnog ugovora koji zaposlene u institucijama na državnom nivou dovodi u veoma nesigurnu pravnu poziciju, rade u strahu jer nemaju pravnu zaštitu.
  Mi smo jedina država u Evropi koja nema potpisan Kolektivni ugovori sa zaposlenim u državnim institucijama. Kolektivni ugovor tri Reprezentativna Sindikata je dostavljen Vijeću ministara BiH na potpis 13.12.2019. godine. Do danas nismo dobili nikakav odgovor.
 3. Neusvajanje budžeta za 2022. godinu.
  Sa usvajanjem privremenog finansiranja za I kvartal 2022. godine osnovica za obračun plate je ostala iz 2020. godine i iznosi 475,69.
 4. Osnovice za odračun plate koja iznosi 475,69 koja nije mijenjana zadnjih 12 godina i koja ugrožava preživljavanje zaposlenih u institucijama BiH jer radnica koja čisti kabinet ministra ima osnovnu platu od 475,69 KM, a ministar 10 njenih plata 4.750 KM.
 1. Dovođenja zaposlenih u državnim institucijama u neravnopravan položaj u odnosu na niže nivoe vlasti.
  Zaposleni u državnim institucijama na nižim nivoima vlasti, (entitetskim i kantonalnim) imaju 25 do 35% veće plate za isti posao koji obavljaju u odnosu na zaposlene u institucijama na državnom nivou. Sav kvalitetan kadar napušta državne institucije.
 2. Uskraćivanja prava na život.
  Dugogodišnje politike vladajućih stranaka (DF, SDA, HDZ i SNSD) urušavanja državnih institucija dovela je zaposlene u situaciju da sa svojim ličnim primanjima, već duže vrijeme, nisu u mogućnosti prehraniti svoje porodice. Imaju pravo na rad, zaposleni su, ali od plate ne mogu da prežive.
 1. Stalnog vrijeđanja i omalovažavanja zaposlenih u državnim institucijama od strane vladajućih stranaka (DF, SDA; HDZ i SNSD) na način da nas ubjeđuju da mi dobro živimo samo to ne vidimo. Ministrica Bisera Turković kaže da “mi imamo jako dobar život i da smo razmażeni”. Podatak je tačan kad su u pitanju ministri i zastupnici u Parlamentarnoj Skupštini. Odlukom Vijeća ministara BiH, ministrica Turković i svi ministri imaju pravo da potroše 500 KM mobilnih telefona mjesečno dok radnica koja im čisti kancelariju ima osnovnu platu od 475 KM.
 2. Zbog enormno visokih primanja zastupnika u Parlamentarnoj skupštini 6.000 KM – 9.000KM / mjesečno.
  Po tri mjeseca ne održe sastanak a imaju neshvatljivo visoka primanja.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79