Vjerovati svojim očima ili Vučiću: Tvrdi da je Srbija ekonomski “tigar”, a stvari su potpuno suprotne…

Za to ima više razloga, a jedan od glavnih je slaba ekonomija Srbije, koja ne može da ublaži taj udar poskupljenja. Razvijena Evropa to rješava ogromnim subvencijama.

Srbija kao ekonomski tigar, kako predsjednik te zemlje Aleksandar Vučić uporno tvrdi, zauzela je još jedno neslavno prvo mjesto u Evropi. Naime, prema podacima Eurostata, kancelarije EU zadužene za statistiku, Srbija je za godinu dana zabilježila najveći rast cijena hrane u Evropi. Za to ima više razloga, a jedan od glavnih je slaba ekonomija Srbije, koja ne može da ublaži taj udar poskupljenja. Razvijena Evropa to rješava ogromnim subvencijama

Kada se uporede cijene hrane u Srbiji u januaru 2021. godine sa cijenama iz istog mjeseca ove godine, dođe se do podatka da je u Srbiji za godinu dana hrana poskupila za 14,5 posto. To je zvaničan podatak koji je objavio Eurostat.

Koliko građani Srbije plaćaju skuplje hranu u odnosu na zemlje članice EU, možda najbolje govori podatak da je prosječan rast cijena hrane u EU manji od pet posto, odnosno 4,9.

Poskupljenje hrane januar ’21/januar ’22

ZEMLJA                         RAST CIJENA %

Srbija                                   14,5

Litvanija                              12,8

Bugarska                             11,1

Mađarska                            10,9

Hrvatska                              10,2

Makedonija                          9,6

Estonija                                9,2

Grčka                                   5,5

Austrija                                5,0

Nemačka                            4,9

Slovenija                             4,7

Italija                                   3,9

Izvor: Eurostat

Ako se pogleda tabela, Srbija je na čelu sa poskupljenjem od 14,5 posto. Odmah iza nje je Litvanija. U ovoj zemlji je, recimo, u istom periodu hrana poskupila za 12,8 posto, slijedi Bugarska sa 11,1, Mađarska sa 10,9 posto, Hrvatska sa poskupljenjem od 10,2 posto, a zatim Sjeverna Makedonija sa 9,6 i Estonija sa 9,2 posto.

S druge strane, recimo u Italiji, Sloveniji, Austriji, Grčkoj i Njemačkoj hrana je poskupila za godinu dana od 3,9 do 5,5 posto.

Da može i drugačije, pokazuju primjeri Norveške i Švicarske. U ovim zemljama je zabilježen pad cijena hrane. Tako je, recimo, u Norveškoj pojeftinila za jedan, a u Švicarskoj 1,5 posto.

Zemlje u kojima je hrana pojeftinila

Norveška – 1,0

Švicarska – 1,5

Izvor: Eurostat

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79