Evo zašto insistiranje na opozivima ambasadora nema smisla

U političkom pejzažu Bosne i Hercegovine često se čuju glasni pozivi za opoziv ambasadora koji navodno ne reprezentuju zemlju u skladu sa željama pojedinih političkih frakcija. Ovakvi apeli dolaze iz svih većih političkih struktura u BiH, čineći ovu praksu gotovo univerzalnim političkim alatom.

Primjerice, imenovanje Martine Mlinarević Sopta za ambasadoricu BiH u Češkoj Republici i Slovačkoj, koje je inicirao Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, izazvalo je burne reakcije unutar HDZ BiH koji su zahtijevali njen opoziv zbog njenih kritičkih stavova prema politici ove stranke.

Trenutno su aktuelni zahtjevi za opoziv ambasadora Zlatka Lagumdžije pri Ujedinjenim nacijama od strane pojedinih političkih predstavnika iz entiteta Republika Srpska, zbog njegovog rada na rezoluciji o genocidu u Srebrenici, dok istovremeno iz FBiH dolazi prijedlog za opoziv Bojana Vujića, ambasadora pri UN-u u Ženevi, zbog njegovih kontroverznih izjava.

Međutim, procedura imenovanja i opoziva ambasadora u BiH je kompleksna i zahtijeva konsenzus svih članova Predsjedništva BiH. S obzirom na ovu ustavnu odredbu, svaki pokušaj opoziva ambasadora koji nije saglasan sa svim članovima Predsjedništva je unaprijed osuđen na neuspjeh. Na primjer, ne može se očekivati da će Komšić i Bećirović glasati za opoziv Lagumdžije, niti da će Cvijanović podržati opoziv Vujića.

Ovakvi politički potezi bi mogli otvoriti “Pandorinu kutiju” koja bi dovela do političkih blokada i revanšizma unutar samog Predsjedništva, stvarajući tako opasne presedane koji bi mogli ugroziti daljnje imenovanja i stabilnost diplomatske mreže zemlje.

Uprkos činjenici da pojedini ambasadori mogu delovati suprotno interesima države, alternativa – veliki broj ambasadora koji bi ostali u tehničkom mandatu zbog političkih neslaganja – ne bi bila korisna ni za samu zemlju ni za njene međunarodne odnose.

Problem se mogao riješiti promjenom pravila o imenovanju, što bi zahtijevalo ustavne izmjene, ali takav zahvat je skoro nemoguć s obzirom na trenutnu političku klimu u BiH.

Bosna i Hercegovina trenutno ima ambasade u 45 zemalja, uz dodatna diplomatsko-konzularna predstavništva i stalne misije pri međunarodnim organizacijama, što svjedoči o važnosti očuvanja stabilne i funkcionalne diplomatske službe bez obzira na unutrašnje političke razlike.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79