Direktorica OŠ Kovačići: Vildana Bešlija je ilegalno snimala spota u dvorištu škole

U javnosti je izazvala pažnju objava zastupnice Naše stranke (NS) u Skupštini Kantona Sarajevo, Vildane Bešlije, koja je 25. aprila na svojim društvenim mrežama podijelila video spot snimljen u dvorištu Osnovne škole Kovačići.

Ovaj postupak nije prošao nezapaženo od strane školske uprave, koja je reagirala tvrdnjom da je snimanje izvedeno bez potrebne dozvole.

Direktorica škole, Fahreta Sijerčić, uputila je pismo adresirano Vildani Bešliji i ostalim zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo, uključujući predsjedavajućeg Elvedina Okerića, izražavajući zabrinutost i zahtjevajući akciju.

“Želim vas upoznati, sa ciljem za vašu akciju i vraćanje vladavine zakona, da je gospođa Vildana Bešlija, zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo, član Naše stranke, u lične i političke svrhe bez ikakve najave i ikakvog odobrenja od strane uprave škole JU OŠ Kovačići, snimala spot koji je sastavni dio političke kampanje u dvorištu škole, za koji sam tek nakon objave na društvenim mrežama saznala, čime se prekršio član 6. stav 5) Zakona o osnovnom obrazovanju Kantona Sarajevo”, stoji u pismu direktorice.

Direktorica Sijerčić je također objasnila proceduru koja se mora slijediti prije bilo kakvog snimanja u prostorijama ili dvorištu škole: “Prije svakog mogućeg snimanja u dvorištu li prostoru škole trebate imati dozvolu uprave škole, kako bi se škola pripremila za taj događaj, ukoliko na njega imate pravo, u cilju zaštite od uznemiravanja djece i odgojno-obrazovnog procesa.”

Osim toga, izrazila je očekivanje da će Bešlija javno uputiti izvinjenje i da će biti preduzete odgovarajuće sankcije: “Nadam se da će djeca i svi u školi u najmanju ruku dobiti javno izvinjenje od gospođe Bešlije, a da ćete vi poduzeti i mjere prema pomenutoj gospođi. Jedino tako možemo donekle vjerovati u našu bezbjednost, kako ličnih života tako i prava na sretno i bezbjedno obrazovanje i djetinjstvo sve djece u našoj školi!”

Na kraju pisma, direktorica Sijerčić je naglasila posebnu potrebu za osiguravanjem mira i sigurnosti u školi, posebno imajući u vidu prisutnost djece sa poteškoćama u razvoju: “Naglasit ću da smo jedna od škola sa velikim brojem djece sa poteškoćama u razvoju. Nadam se da pomenuta gospođa zna zašto to treba biti bitno prije nego se započne bilo kakvo snimanje. Nama i našoj djeci, prije svega, treba bezbjednosti miru svakom smislu, kao i vladavina Zakona!”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79