Šta će biti sutra na sjednici Vijeća ministara BiH? Fokus na izmjenama Izbornog zakona

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine će na sjednici zakazanoj za sutra, 7. maj, razmatrati niz važnih tema, pri čemu će fokus biti na trećoj tački dnevnog reda – prijedlogu Ministarstva pravde BiH za izmjenu Izbornog zakona.

Predsjedavanje Ministarstvom pravde vrši Davor Bunoza iz HDZ BiH, koji insistira na raspravi o prijedlogu zakona uprkos nedostatku usaglašenosti sa koalicijskim partnerima. Očekuje se da će HDZ, koristeći tehničke izmjene Izbornog zakona koje je 26. marta nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt, pokušati legitimizirati svoj prijedlog pod izgovorom da je sporazum bolji od nametanja.

Schmidt je, podsjetimo, dao rok do 19. aprila za usvajanje izmjena, što nije ispoštovano. Reakcija na ovo nametanje bilo je i neustavno donošenje Izbornog zakona u entitetu Republika Srpska.

Nedavno, 25. aprila, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić naveo je da je koalicija Trojka (SDP, NS, NiP) poslala svoj prijedlog zakona koji bi uključivao Schmidtove promjene.

Međutim, Dragan Čović iz HDZ-a istakao je da će na dnevnom redu biti samo prijedlog njegove stranke.

HDZ ovim korakom teži promjenama koje bi osigurale njihovu ključnu ulogu u budućoj vlasti, kako na entitetskom tako i na državnom nivou. Predložene izmjene uključuju stvaranje posebne izborne jedinice u Federaciji BiH, što bi omogućilo izbor članova Predsjedništva BiH na način koji favorizira veće stranke. Na primjer, pod novim sistemom raspodjele mandata, stranka s većinom glasova mogla bi dobiti znatno više zastupnika u kantonalnim parlamentima.

Prijedlog zakona predviđa novi način raspodjele mandata, gdje se broj glasova dijeli redom brojevima od 1 do potrebnog broja za raspodjelu svih mandata. Stranke s više glasova bi na ovaj način mogle osvojiti veći broj zastupničkih mjesta.

Klix.ba je kontaktirao ove ministre te smo do zaključenja ovog teksta dobili odgovor samo od Sevlida Hurtića. On nam je rekao kako neće prisustvovati sjednici VM, jer će se nalaziti u Banjoj Luci na otvorenju džamije Arnaudija. Poznato je i da se Elmedin Konaković nalazi u Abu Dhabiju na odmoru, te ni on neće prisustvovati sjednici.

Dakle, imajući u vidu da Hurtić neće prisustvovati sjednici, sve je na Helezu i Konakoviću. U slučaju da ovaj dvojac odluči da ne glasa za prijedlog HDZ-a, on neće proći Vijeće ministara i neće moći ići u dalju proceduru donošenja zakona u BiH.

S obzirom na pravilo da je za usvajanje zakona potreban bar jedan glas iz svakog konstitutivnog naroda, neprisustvo ministara može značajno utjecati na ishod glasanja.

Prije rasprave o Izbornom zakonu, na dnevnom redu je i Nacrt zakona o sudu BiH, čiji sadržaj još nije javno dostupan, a sjedište Apelacionog suda BiH ostaje ključno sporno pitanje između partnera u vlasti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79