Miroslav i Vjekoslav lažnim podacima “zaradili” 673.827 KM

Trgotank d.o.o. Fojnica se tereti da je raspolagao protivpravno ostvarenom imovinskom koristi koju su ostvarili optuženi Vrljičak i Bošnjak

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Miroslava Vrljička, rođenog 1963. godine u Kiseljaku, državljanina BiH i Hrvatske, Vjekoslava Bošnjaka, rođenog 1964. u Fojnici, državljanina BiH i Hrvatske, kao i protiv pravnog subjekta Trgotank d.o.o. Fojnica, čiji je direktor i odgovorna osoba bez ograničenja ovlaštenja Miroslav Vrljičak, a u svojstvu opunomoćene osobe Vjekoslav Bošnjak.

Prema navodima optužnice, Miroslav Vrljičak, u svojstvu direktora i odgovorne osobe bez ograničenja ovlaštenja u okviru registrovane djelatnosti u Trgotanku d.o.o. Fojnica i Vjekoslav Bošnjak u svojstvu opunomoćene osobe pravnog subjekta u svim pravnim poslovima, terete se da su u periodu od augusta 2009. do aprila 2013. godine, pružanjem lažnih podataka o činjenicama koje su od uticaja na utvrđivanje iznosa obaveza, oštetili budžet institucija BiH u ukupnom iznosu od 673.827,87 KM, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

Oni se terete da su pribavili dokumentaciju lažnog sadržaja, i to lažne fakture navodnih dobavljača te u poslovnoj evidenciji za navedeni period nisu iskazali stvarni promet, odnosno nisu obračunali i platili porez na dodatu vrijednost, već su prikazali fiktivan promet u cilju izbjegavanja plaćanja PDV-a, na direktnu štetu po budžet BiH.

Trgotank d.o.o. Fojnica se tereti da je raspolagao protivpravno ostvarenom imovinskom koristi koju su ostvarili optuženi Vrljičak i Bošnjak.

Optuženi Vjekoslav Bošnjak i Miroslav Vrljičak terete se za krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. stav 4. KZ-a BiH, u vezi sa stavom 1. i članovima 29. i 54., a Trgotank d.o.o. Fojnica krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. stav 4. u vezi sa stavom 1. i članovima 29., 54. i 124. istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, prenosi Fokus.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79