Misija OSCE o slučaju femicida: Uvjerenja i obećanja ne znače ništa

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini istakla je potrebu za kontinuiranim i odlučnim djelovanjem na sprječavanju rodno zasnovanog nasilja i nasilja u porodici, uključujući i femicid.

U saopćenju, Misija OSCE-a naglasila je da uvjeravanja, obećanja i obveze ne znače ništa bez hitne akcije te je ponovila poziv svim relevantnim vlastima u BiH da hitno, efikasno i osjetljivo odgovore na sve slučajeve rodno zasnovanog nasilja te rade na potpunom eliminiranju istog.

Podsjećajući na nedavni slučaj u Gradačcu gdje je beživotno tijelo ženske osobe pronađeno, a pretpostavlja se da ju je usmrtio suprug koji je potom počinio samoubojstvo u Srebreniku, Misija je istaknula potrebu za sistemskim djelovanjem kako bi se spriječile ovakve tragedije u budućnosti.

Ovo nije prvi slučaj femicida u BiH, a nedavni događaji pokazuju potrebu za sistemskim promjenama u pristupu sprječavanju i suzbijanju rodno zasnovanog nasilja.

Misija je izrazila zabrinutost zbog teškoća u provođenju promjena u radu policije i pravosudnog sistema te istaknula potrebu za odlučnim koracima u rješavanju ovog problema.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79