“Mjesečno zaradim više od 13 hiljada KM, ali ima jedna caka”

Priču o životu i radu na Aljasci na TikToku podijelila je žena iz Srbije, koja se na društvenoj mreži predstavila kao Iva.

Ona u pomenutom videu otkriva koliko zarađuje, kakav ima smještaj te šta jede.

“Na početku ću reći da se zarada kreće od 2.000 dolara (oko 3.800 KM) mjesečno, ako radite za najslabiju kompaniju ili upadnete negdje gdje je loša sezona, pa do negdje 7.500 (oko 14.500 KM) ako upadnete u dobru kompaniju i ako sezona bude jaka. To kada sam rekla 7.500 možda zvuči mnogo, ali ‘caka’ je da se doslovno svaki dan radi 16 i po sati, bez dana odmora. Znači nemate slobodan dan…”, ispričala je Iva.

@iva_pink_ Ukoliko volite prirodu i možete fizički da izdržite onda je Aljaska prava destinacija za vas#viral #foryoupage ♬ Aesthetic – Tollan Kim

Otkrila je i koliko vremena ima za pauzu te kakvi su uvjeti za rad u drugim kompanijama, pišu 24sata.

“Pauze su na četiri sata po 15 minuta. Prva pauza nakon četiri sata je 15 minuta, nakon sljedeća četiri sata je pauza od pola sata za obrok, nakon četiri sata je još jedna pauza od 15 minuta, i onda se radi do kraja smjene. To je baš naporno i tako dva mjeseca možete raditi.

To su kompanije koje rade s lososom, i to se radi u junu i julu. Ima više kompanija, neke su podijeljene po smjenama od 12 sati, negdje 16 i po sati, a postoje i one gdje nema smjene, svi rade jednu smjenu. Ako ima ribe radite, ako nema ne radite, imate slobodan dan. Pa onda narednog dana radite šest, osam, 10 sati, zavisi koliko ima ribe”, pojasnila je.

Dotaknula se i smještaja u kojem boravi te hranu koju jede.

“Što se tiče smještaja možete da vam padne od šatora, jedne godine su muškarci spavali u šatoru, do recimo jedne godine sam bila u prikolici, kao kontejnerska prikolica. Samo je jedan metalni krevet na sprat bio tu i ništa drugo, stvari su mi bile tri mjeseca spakovane u koferu.

Što se tiče hrane to zavisi od kuhara, imaju dobru ponudu ali je pitanje kakav je kuhar. Je li Filipinac ili Meksikanac. Hrana je raznovrsna, uvijek imate juhu, dvije-tri vrste jela, možete birati, ima voća, slatkiša, nećete ostati gladni, ali nakon mjesec dana sve se smuči”, ispričala je Iva.

@iva_pink_ Za sve one koje je zanimalo kako izgleda normalan smeštaj kada radite na Aljasci mali obilazak 🤗#viral #foryoupage #fy ♬ Aesthetic – Tollan Kim


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79