Mještani Borika protestuju zbog izgradnje dva nebodera

Mještani Borika protestuju zbog izgradnje dva nebodera


U banjalučkom naselju Borik, stanovnici su se okupili kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo predloženim izmjenama regulacionog plana koje bi mogle dovesti do gradnje visokih stambenih objekata na području nekadašnje fabrike Fruktona i Male pijace.

Prema najavi, planirano je izgraditi dva nebodera od 14 i 15 spratova, kao i nadograditi postojeći poslovni objekt za još jedan sprat.

Protesti su započeli početkom ove sedmice i okupili su i do 400 stanovnika koji smatraju da bi takve promjene narušile urbanistički identitet naselja, smanjile dostupnost parkinga koji već nedostaje te uništile dragocjene zelene površine.

Okupljeni su odlučno poručili da će se boriti protiv ovih planova sve dok ih ne pobijede i da će aktivno sudjelovati u procesu javnog savjetovanja koje traje do skupštine zakazane za 28. juni.

Građani su jasno stavili do znanja da će političari imati priliku iznijeti svoje stavove i mišljenja na skupštini kada će se glasati o predloženim promjenama.

Jedan od mještana istaknuo je kako je nezamislivo graditi nebodere visine 14 i 15 spratova na tako malom prostoru koji je već ograničen. Naglasio je da su mještani već suočeni s nedostatkom parkirnih mjesta te da je planirana izgradnja dvosmjerne ulice na mjestu trenutnog parkirališta dodatno zabrinjavajuća.

Daljnji protesti najavljeni su za 18. junu u Donjem Boriku.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija