Mještani  kod Srebrenika pobijedili u borbi protiv eksploatacije krečnjaka koji je opasan po život

Mještani kod Srebrenika pobijedili u borbi protiv eksploatacije krečnjaka koji je opasan po život


Mještani naselja Špionica Gornja kod Srebrenika uspješno su osporili prethodno odobrenje za eksploataciju kamena krečnjaka u blizini njihovih domova. Ministarstvo okoliša i turizma Federacije Bosne i Hercegovine donijelo je odluku o prekidu postupka prethodne procjene utjecaja na okoliš za ovaj projekt, što mještani smatraju velikim korakom naprijed u zaštiti svojih životnih uvjeta i okoliša.

Ova odluka dolazi nakon dugotrajne borbe mještana, koji su uz pravnu podršku Aarhus centra u BiH, uspjeli dokazati negativne posljedice koje bi eksploatacija krečnjaka imala na njihov život. Mještani su posebno zabrinuti zbog tri izvora pitke vode u tom području, čija sigurnost nije bila adekvatno uzeta u obzir u prijavi projekta.

“Ovaj zaključak je velika pobjeda za sve nas stanovnike Špionice koji bismo bili ugroženi radom kamenoloma. Pravda je dostižna i vrijedi se za nju boriti,” izjavio je Omer Majstorović, mještanin Špionice. Istakao je važnost zaštite prirodnih resursa, posebno vode, kao neprocjenjivog blaga.

Prethodni radovi na istom mjestu već su izazvali ozbiljne probleme, uključujući eroziju i opasnost od padanja kamenja u korito rijeke Bistrice, što je ozbiljno ugrozilo okoliš i sigurnost lokalnog stanovništva. Više od 3000 stanovnika naselja Krč, Radiči, Špionica Centar, Špionica Donja, Bogdanovići, Vrela i Vidrovići bilo bi direktno izloženo negativnim utjecajima projekta, uključujući buku, vibracije i prašinu, što bi značajno narušilo kvalitetu života i ekološku ravnotežu područja.

Nina Kreševljaković, pravnica iz Aarhus centra BiH, naglasila je da je odluka Ministarstva logičan slijed svih procesa koje su do sada pokrenuli protiv dozvola za kamenolom. “Ovo je pozitivan primjer kako se građanskim aktivizmom mogu zaustaviti naizgled neoborivi projekti koji štete prirodi i ljudima,” kazala je Kreševljaković.

Odluka Ministarstva predstavlja veliku pobjedu za mještane Špionice Gornje i podsjeća na nužnost nastavka borbe za očuvanje okoliša, zdravlja građana i poštovanja osnovnih ljudskih prava. Podrška lokalne zajednice i angažman pojedinaca bili su ključni za postizanje ovakvih rezultata.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija