Direktor Elektroprivrede BiH: Može doći do novih prekida struje

Neviđeni kolaps elektroenergetskog sistema danas je na dva sata paralizirao Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i dio Hrvatske. Generalni direktor Elektroprivrede BiH, Sanel Buljubašić, govorio je za Dnevnik 2 o uzrocima, posljedicama, važnosti sistema i normalizaciji situacije.

Trenutno stanje s opskrbom električnom energijom je stabilno. U opticaju je 730 megavata, a Buljubašić očekuje da će Termoelektrana Tuzla uskoro biti u potpunosti operativna. Dva bloka Termoelektrane Kakanj već su uključena u sistem.

“Što se tiče hidroelektrana, sva tri hidroagregata su u pogonu i brzo su bila funkcionalna čim se uspostavio interkonektivni dalekovod na 400 kV naponu. Zahvaljujem ljudima u Elektroprivredi i Nezavisnom operatoru sistema na besprijekornom radu i izvinjavam se našim potrošačima zbog današnjeg događaja,” rekao je Buljubašić.

Istakao je da su ovakve situacije moguće i ubuduće, te naglasio važnost održavanja stabilnosti energetskog sistema i postrojenja u Bosni i Hercegovini.

Buljubašić je objasnio da je današnji kolaps uzrokovan prekidom u interkonektivnim dalekovodima. “Kada imate pad na 400 kV dalekovodu, dolazi do pada i nižih sistema – 220 kV, 110 kV – i nemoguće je uspostaviti balans između potrošnje i proizvodnje. Svi proizvodni kapaciteti Elektroprivrede BiH bili su u punom pogonu prije ovog incidenta, stoga to nije stvar Elektroprivrede BiH,” objasnio je Buljubašić.

Elektroprivreda BiH će, radi stabilne opskrbe kupaca, vjerojatno morati dokupiti određenu količinu električne energije. “Važno je naglasiti da je Elektroprivreda BiH brzo reagovala u koordinaciji s Nezavisnim operatorom sistema kako bi se uspostavila stabilnost na energetskom sistemu. Tražiti krivce sada bilo bi nezahvalno – pustit ćemo da struka to ispita u narednom periodu,” rekao je Buljubašić.

Dodao je da su netačne informacije o havariji u Termoelektrani Tuzla. Crni dim iz dimnjaka Termoelektrane normalan je u ovakvim ispadima, zaključio je Buljubašić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79