Sedmero uhapšeno zbog utaje poreza i pranja novca

Tokom policijske akcije na području Zagreba, Bjelovara i Splita, sedam osoba je uhapšeno pod sumnjom za počinjenje kaznenih djela, uključujući utaju poreza i pranje novca.

Akciju su provele službe USKOK-a i MUP-a, koje su izvele pretrage kuća, stanova i automobila osumnjičenika, kako bi prikupile dokaze koji bi potvrdili njihovu umiješanost u spomenuta kaznena djela.

Prema neslužbenim informacijama, među uhapšenima se nalazi i F. R., koji je već bio privođen u ranijim akcijama usmjerenim protiv organiziranih kriminalnih skupina koje se bave krijumčarenjem droge.

Spominje se da je F. R. bio povezan s grupom Nenada Petraka, uhićenom prošle godine pod sumnjom za krijumčarenje veće količine droge u vrijednosti od 1,6 miliona eura. F. R. je također bio uhapšen u Bosni i Hercegovini te izručen Hrvatskoj, nakon čega je bio pušten uz obranu sa slobode.

Iz izvještaja se dalje saznaje da su osumnjičeni navodno koristili složene metode za utaju poreza i pranje novca, uključujući tzv. shemu nestajućih trgovaca. Ova praksa obuhvata osnivanje fiktivnih firmi koje služe kao paravan za lažne transakcije i izvlačenje novca.

Nakon što bi novac prolazio kroz fiktivne firme, koristili su se i off shore firmama u inozemstvu radi daljnjeg skrivanja porijekla novca.

Prema neslužbenim informacijama, osumnjičenici su koristili prikupljeni novac za različite svrhe, uključujući kupovinu kriptovaluta. Nakon provedenih pretraga i prikupljanja dokaza, osumnjičenici će biti dovedeni pred USKOK radi ispitivanja.

Odluka o eventualnom traženju istražnog zatvora za osumnjičene bit će donesena nakon ispitivanja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79