Predizborna groznica u BiH: Politika u fokusu, problemi građana u sjeni

Sa manje od tri mjeseca preostalih do lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, političke stranke već su u punom zamahu, dok su gorući problemi građana gurnuti u drugi plan.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH već je suočena s intenzivnom aktivnošću političkih stranaka, što je dovelo do pokretanja postupaka i izricanja kazni, posebno u vezi sa spornim izbornim aktivnostima.

Politikolog Mirko Matić naglašava za Nezavisne novine da u uređenim demokratijama politička kampanja započinje odmah nakon izbora, dok se u BiH aktivnosti intenziviraju tek nekoliko mjeseci prije izborne trke.

Kritikujući pristup političara koji često fokusiraju retoriku na izbore umjesto na rješavanje stvarnih problema, Matić ističe da ovakav politički ciklus stvara samo privid angažmana.

Nikolina Lozo, politikolog, ističe da je politička borba započela i prije zvaničnog raspisivanja izbora u maju, što stvara dojam stalne izborne kampanje. Očekuje se intenzivna i zanimljiva kampanja u većim gradovima poput Trebinja, Banja Luke i Bijeljine, ali i naglašava nedostatak unutarkoalicijskog i unutaropozicijskog jedinstva.

Novinarka Marijana Miljić Bjelovuk iz Banja Luke osuđuje trajanje predizborne kampanje kroz cijeli izborni ciklus, ističući da političari često svoje poteze prilagođavaju isključivo medijskoj eksponiranosti, umjesto da se fokusiraju na suštinska rješenja domaćih problema.

Kao primjer, navodi blage kazne koje CIK izriče političarima, što, prema njenom mišljenju, ne predstavlja adekvatnu sankciju za kršenje izbornih pravila.

Dok se politički ringišpil vrti sve brže, građani Bosne i Hercegovine ostaju suočeni s nizom izazova koji se ne rješavaju, dok se politička elita usredotočuje na prikupljanje glasova za nadolazeće izbore.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79