BiH dobija još jedan grad, Novi Travnik

Na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, donesene su važne odluke koje obuhvataju usvajanje nekoliko ključnih zakonskih prijedloga i programa za nadolazeću godinu.

Jedna od glavnih odluka bila je usvajanje Prijedloga zakona o Gradu Novi Travnik, čime je ovaj zakon stekao službeni status.

Također je usvojen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom, s ciljem unapređenja sistema upravljanja otpadom u Federaciji BiH.

Zastupnici su također podržali Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom, koji će donijeti određene promjene u podršci porodicama s djecom u Federaciji BiH. Uz to, Zastupnički dom je odobrio upućivanje u javnu raspravu Nacrta zakona o zaštiti prava na pravično suđenje u razumnom roku, kao i Nacrta zakona o socijalnim uslugama u Federaciji BiH.

Ovi zakonski prijedlozi imaju za cilj unapređenje pravosudnog sistema i pružanje bolje socijalne podrške građanima.

Dodatno, Zastupnici su prihvatili Nacrt zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba, te Nacrt zakona o građanskoj inicijativi i zaštiti građana i aktivista Federacije BiH.

Ovi zakoni su usmjereni na poboljšanje zapošljavanja i zaštitu prava građana i aktivista u Federaciji BiH. Kao dio priprema za nadolazeću godinu, Zastupnici su prihvatili i Nacrt programa rada Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH za 2024. godinu, koji će služiti kao temelj za izradu konkretnih prijedloga i aktivnosti.

Uz ove zakonske inicijative, usvojen je i Nacrt kodeksa ponašanja zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, čime se dodatno promovira transparentnost i odgovornost među zastupnicima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79