Mještani protiv izgradnje fabrike za mljevenje dolomita

U naselju Blagaj u Novom Gradu, mještani su odlučno protiv izgradnje fabrike u njihovoj blizini, tvrdeći da bi radovi mogli ugroziti okoliš i tok rijeke Sane, a da izvođač nema potrebne dozvole. Stanovnici se suočavaju s izazovima svakodnevnog života, a radovi na fabrici firme “Japra” nedaleko od njihovih domova dodatno im otežavaju život, posebno s obzirom na rijeku Sanu koja je u neposrednoj blizini.

Mještani ističu strah od moguće štete koju bi im donijela fabrika za mljevenje dolomita. Neki se prisjećaju poplava 2014. godine i izražavaju zabrinutost da bi nasip na kojem se gradi fabrika mogao ugroziti područje, posebno komunikaciju u okolnim selima. Osim toga, postavlja se pitanje kako će radovi utjecati na kvalitetu zraka i usjeva u okolnim poljoprivrednim područjima.

Mještani tvrde da nisu traženi za saglasnost i izražavaju sumnje u posjedovanje potrebnih dozvola i studija procjene utjecaja na okoliš od strane firme “Japra”. Odbornik Hasan Šumić naglašava da su građani zabrinuti zbog nedostatka transparentnosti u vezi s projektom.

Načelnik Općine Novi Grad, Miroslav Drljača, tvrdi da je zemljište u vlasništvu firme “Japra” te ističe potrebu za garancijama da slične fabrike već postoje u urbanim sredinama i da neće ugroziti okoliš.

Uprkos obećanju nadležnih da se radi o fabrici za mljevenje dolomita, mještani planiraju organizirati mirni protest kako bi ukazali na svoje nezadovoljstvo i pozvali nadležne institucije na reakciju u skladu sa zakonom. Ovaj sukob između potrebe za ekonomskim razvojem i očuvanja okoliša jasno ukazuje na potrebu za pažljivim planiranjem i transparentnim postupcima prilikom donošenja odluka o industrijskim projektima.a

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79