Mlada doktorica Ana Pecirep: Naš narod u svemu vidi zaradu, plašim se kakve će nam vakcine doći

Mlada doktorica Ana Pecirep prešla je dugačak put od rodnog Kiseljaka do Seula u Južnoj Koreji. I nazad.

U avgustu, umjesto da produži svoje školovanje na klinici “The Catholic University of Korea Seoul St. Mary's Hospital”, odlučila je da se vrati u Kiseljak i pomogne svojim kolegama ljekarima i sugrađanima u teškim vremenima koja je izazvala pandemija koronavirusa.

– Pratila sam vijesti iz zemlje. Bilo mi je jako teško da se ne vratim ovdje, da ne pomognem svom kraju i stanovništvu – kazala je Pecirep.

Vratila se na svoj posao u ambulanti primjenjujući i znanja koja je stekla za šest mjeseci u jednoj od najuređenijih zemalja u kojoj je rad i disciplina na prvom mjestu.

A u Seul je stigla u jeku pandemije koronavirusa. Imala je priliku da iz prve ruke vidi kako se s ovom pošasti bori ta zemlja.

Građani se mogu testirati skoro na svakom ćošku i to besplatno, maske obavezne i na otvorenim i u zatvorenim prostorima, a tamošnja vlada je podržala sve one koji proizvode maske te ne dozvoljava njihov prekomjeran izvoz. Jer, kako kaže i naša sagovornica, građani su im na prvom mjestu.

– Pokušala sam nekoliko stotina tih maski donijeti u BiH. Međutim, zabranjeno je. Samo 30 maski stranci su mogli ponijeti – pričala nam je Pecirep.

Kaže kako u potpunosti podržava vakcinu, ali…

– Mi smo takav mentalitet naroda, u svemu vidimo neku zaradu, pa i na štetu naših građana – kazala je Pecirep.

Pogledajte u videu šta je ova mlada liječnica, specijalist ginekologije i opstetricije rekla prenosi Avaz.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79