Mladi Malik iz Visokog nakon što je boravio u dijaspori, shvatio je da želi ostati u BiH i praviti dronove

24-godišnjak iz Visokog želi ostati u Bosni i Hercegovini i razvijati svoj doprinos ovoj zemlji. Završio je studij, bio vani, i shvatio da ipak ne želi nigdje ići. Želi se usavršavati i razviti svoju bh. kompaniju za igradnju bespilotnih letjelica piše CH.

OSTATI ILI NAPUSTITI BOSNU I HERCEGOVINU?

Kao mladi mašinski inženjer, koji će uskoro napuniti 24 godine, našao sam se na prekretnici koja bi oblikovala ne samo moju karijeru već i doprinos mojoj domovini, Bosni i Hercegovini. Rođen u Visokom, trenutno živim u Sarajevu i pred završetkom sam studija na Internacionalnom Univerzitetu u Sarajevu.

Moj inžinjerski put me između ostalog, odveo sve do Bratislave, gdje sam na praksi u autoindustriji radio na projektima za velike brendove poput Peugeota, WV, Škode, Porschea i mnogih drugih giganata. Ostavivši pozitivan utisak, ponude za posao nisu izostale, uz preporuke koje su mi otvorile vrata drugim evropskim firmama.

Ipak, nakon boravka u Slovačkoj, shvatio sam da je moje srce ostalo kod kuće, u Bosni i Hercegovini. Uvijek se sjetim naše poslovice “u svom, na svom”, koja savršeno oslikava moju odluku da odbijem te ponude i vratim se kući.

Kroz projekat na fakultetu, pri kojem smo počeli razvijati VTOL UAV letjelicu za prestižno takmičenje Teknofest u Turskoj. Ono je ujedno i najveće avijacijsko-tehnološko takmičenje u svijetu, koje svake godine privuče ogroman broj ne samo takmičara, nego i bitnih ljudi u svijetu tehnologije poput počasnog gosta ove godine, Elona Muska.

Samo liderstvo u tom projektu mi je dalo priliku da vidim koliko možemo postići kada se udružimo i radimo na nečemu što može biti od koristi cijeloj zajednici. Posljednjih pola godine intenzivno radimo na razvoju letjelice i nalazimo se u završnoj fazi pripremanja prototipa.

Inspirisan podrškom javnosti i privrede, zajedno s timom entuzijasta, odlučio sam da budem dio inicijative za osnivanje prve kompanije u Bosni i Hercegovini koja će se baviti razvojem i proizvodnjom domaćih VTOL UAV letjelica, kao i razvojom, distribucijom i proizvodnjom tehnoloških proizvoda i usluga. Sve ovo ćemo realizirati pod brendom WILLTECH.

Ova odluka odražava moje duboko uvjerenje da moramo preuzeti odgovornost za razvoj naše države. Često čujemo kako država “nije ništa dala”, ali rijetko se zapitamo šta smo mi dali njoj. Trend odlaska iz zemlje u potrazi za “boljim” često zanemaruje činjenicu da vrijednosti i dostignuća zahtijevaju trud i odricanje.

Vjerujem da nije uvijek najlakši put onaj koji vodi do najvećih uspjeha, posebno kada je u pitanju naša domovina, za koju nemamo alternativu.

Moj cilj je pokazati da je moguće uspjeti i doprinijeti razvoju Bosne i Hercegovine, gradeći nešto značajno ovdje, na našem tlu. Kroz ovaj poduhvat, nadam se da ću inspirisati druge da prepoznaju vrijednost i potencijal koji naša zemlja nudi, te da zajedno možemo graditi bolju budućnost za sve nas.

JA OSTAJEM U BOSNI I HERCEGOVINI!

Kalem Malik, General director WILLTECH-a.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79