Mladić sa Downovim sindromom od prve plate donirao kurban

Mladić sa Downovim sindromom od prve plate donirao kurban


Benjamin Hadžić je simpatični mladić koji će uskoro napuniti 25 godina. Kaže da je sretan jer ga okružuju znani i neznani ljudi, dobri i loši, ali on vjeruje da ipak ima više onih dobrih jer je i sam takav.

Benjamin je vrijedan mladić, neko ko želi da radi i sebi osigura budućnost. Da bude svoj čovjek i ide naprijed. Da je teško, on to ne krije, ali kaže da svako ima svoje probleme i da nikome ne cvjetaju ruže. Ipak, Benjamin je u malo drugačijoj situaciji od ostalih mladića i djevojaka. On, nažalost, na sve mora čekati malo duže, mora se dodatno dokazivati da zna da radi i da je sposoban jer Benjamin ima Downov sindrom.

To što je završio srednju školu odličnim uspjehom i što je pun poleta krenuo na fakultet koji je, nažalost, morao napustiti zbog nakaradnih zakona i politike Zavoda za zapošljavanje KS-a, malo koga zanima. Osim Benjamina. I njegove porodice, piše Oslobođenje.

I dok većina njegovih vršnjaka ne zna šta će sa sobom od dosade, sve im je bezveze i ništa nije dovoljno cool, jer zaboga, sanjaju tene od 500 ili 600 KM, iPhone, bijesna kola…, Benjaminov san je bio da dobije posao. Čekao je na taj san šest godina i na kraju dočekao. Dobio je posao i zaradio prvu platu. I kad je taj san ostvario, nije mislio na sebe.

Želio je pomoći drugima, pa je tako dio plate uplatio drugarima iz Servis-centra Dajte nam šansu. Onda je rekao ocu Rašidu da želi da pomogne gladnima u Somaliji i da uplati kurban za njih. I to je i uradio.

– Najveći prijatelji su mi roditelji, a iznad svega dragi Bog. Završio sam za rasadničara, a zatim i za tehničara hortikulture u Srednjoj školi za okoliš i drvni dizajn, i to kroz četiri godine školovanja odličnim uspjehom. Kao tehničar hortikulture, pa i prije toga na godinu, a ukupno šest godina bio sam na Zavodu za zapošljavanje KS-a. Niko nije imao obzira prema meni, ali smo moj otac Rašid i ja poslali otvoreno pismo na kabinet premijera KS-a Edina Forte i onda su stvari krenule nabolje, priča Benjamin.

Njegov otac Rašid kaže da su nakon brojnih problema ipak uspjeli u misiji da Benjamin dobije prvi posao.

– Zahvaljujući premijeru KS-a Edinu Forti, dobio je aplikaciju – vaučer za zapošljavanje u struci. Tako je u KJKP Park zahvaljujući mudrim i pametnim ljudima dobio priliku za rad na javnim radovima u radnoj jedinici Rasadnici u Nedžarićima. I hvala im na tome od srca. U Rasadniku je upoznao divne ljude. Dobio je i prvu platu i on je vjerovatno među rijetkima s poteškoćama u razvoju koji ima tu privilegiju. Čim je dobio prvu platu, uplatio je dio sredstava Udruženju Dajte nam šansu, a ostatak od plate dao za kurban za gladni narod Somalije. Kao otac sam presretan, a hvala i Islamic Reliefu WW BiH u Sarajevu, divno su nas primili. To je bio veliki dan za nas. Ponosan sam na Benjamina. Ako moj Benjamin ima blagodati, onda želim da svako dijete ma gdje u svijetu ima te iste blagodati. U KJKP Park su prihvatili Benjamina na pravi način. Lijepo se socijalizirao i druži se sa njima, govori nam ponosni otac.

Prvi posao dobio je u KJKP Park

Ne krije da je bilo teških trenutaka, očaja i tuge, ali su, kako kaže, uvijek uspijevali izvući najbolje iz svake situacije.

– Da se ne lažemo, danas je premija doći do posla i svaki dan je sve teže. Ali roditelji djece s poteškoćama u razvoju su u posebnom iskušenju. Svi želimo svojoj djeci najbolje, crpimo snagu, tražimo rješenja, ali problem je kad vas okolina i društvo ne podržavaju i onda dođete do zida. Mi smo uspjeli i to je veliki iskorak, to može biti motiv drugim porodicama da se bore i da ne odustaju. Jer ne smiju odustati. Moj Benjamin je moj život, da njega nema, ja bih bio osoba s poteškoćama, ističe Rašid Hodžić.

Koliko je Benjaminu važno što je dobio priliku da dokaže da zna i želi da radi, svjedoči dnevnik u kojem piše svakodnevne dogodovštine s posla. Piše kako uređuje cvijeće i cvjetnjake, kako se druži s kolegama…

– Ja sam inače bio profesor i tu sam zaradio penziju. Sada je Benjamin moj jedini i najbolji učenik i student. Učimo zajedno i hrabro koračamo naprijed, rekao je Rašid Hodžić.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija