Mnogi bordeli proglasili stečaj, prostitutke na rubu egzistencije

Korona kriza je prostituciju pogodila najteže. Prostitutke više od pola godine nisu smjele raditi, a mnogi bordeli prijavili su stečaj.

Sada u nekim dijelovima Njemačke posao u crvenim četvrtima ide dalje.

Predsjednica Njemačkog saveza radnica u seksualnim uslužnim djelatnostima Stephanie Klee je još uvijek jako ljuta. I to na političare koji su ovoj branši tokom korona krize zabranili rad.

– Politika se ružno ponijela prema nama. Šta se događa s prostitutkama, to ne zanima nikog. Pritom nismo ništa manje važni nego recimo frizeri – kaže ova odlučna 58-godišnjakinja u razgovoru za “Deutsche Welle”.

Ugrožena socijalna egzistencija

Posebno su bile pogođene prostitutke iz istočne Evrope.

– Mnoge nisu znale kako će napuniti frižider sljedeći dan, većina njih je bez finansijske rezerve, mnoge su ovdje plaćale porez a za vrijeme lockdowna su otišle kućama pa nisu primale socijalnu pomoć – kaže Kle.

Sada je upravni sud ukinuo zabranu seksualnih uslužnih djelatnosti u najmnogoljudnijoj njemačkoj saveznoj pokrajini Sjevernoj Rajni-Vestfaliji. I u mnogim drugim njemačkim saveznim pokrajinama bordeli smiju ponovno otvoriti vrata.

Za mnoge je ukidanje zabrane došlo prekasno. Mnogi bordeli, među njima i “Paša” u Kelnu, koji je slovio kao najveća ustanova takve vrste u Evropi, su zatvorili vrata.

Korona iziskuje kreativnost

Više od pitanja kako trenutno funkcioniše rad u ovoj branši, Stefani Kle i njene kolegice zanima kako bi to moglo izgledati u budućnosti s koronavirusom, maskama, pravilom razmaka…

– Već će nam nešto pasti na pamet, bit ćemo kreativni. Možda se vratimo metodama koje smo zaboravili ili potisnuli – kaže uz smiješak Kle ne precizirajući na šta konkretno misli.

Da će prostitucija opstati i da je ovu branšu nemoguće ukinuti, kako to traže neke humanitarne organizacije, smatra i Anne Rossenbach iz socijalne službe kelnskog Caritasa.

Grad na Rajni se može pohvaliti naprednim projektima kada je u pitanju zbrinjavanje prostitutki i stvaranje boljih uvjeta za njihov rad. Za one koje žele napustiti „najstarije zanimanje na svijetu”, grad nudi nekoliko programa.

Ciljani programi za početak novog života

– Mi ne smijemo one koje žele istupiti iz svog dosadašnjeg posla odmah strpati u neki socijalni program. Tu su razne sudbine, neke od njih su prekinule studij ili školovanje prije nekoliko godina i mi moramo gledati kako da iskoristimo ta iskustva – kaže Rozenbah.

Ona je 1999. radila na novom zakonu koji je legalizirao i regulirao prostituciju u Njemačkoj, zakon koji je poboljšao situaciju žena na terenu.

Danas se organizacije za zaštitu prostitutki bore s drugim problemima. Mnoge žene i djevojke dolaze iz novih EU zemalja poput Rumunije i Bugarske.

– Mi se moramo boriti protiv siromaštva u tim zemljama. A ovdje u Njemačkoj zdravstvenim uredima moramo pomoći kako ne bi bili samo uspješni u borbi protiv širenja koronavirusa nego i u zaštiti prostitutki – zaključuje Rozenbah.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79