Moguće poskupljenje struje

Analitičari upozoravaju na stvarnu mogućnost poskupljenja struje za domaće potrošače nakon recentne presude u korist slovenske elektroprivrede.

Prema međunarodnoj arbitraži, Rudnik i termoelektrana Ugljevik je obavezna isporučivati trećinu proizvedene struje slovenskoj elektroprivredi do kraja radnog vijeka, zbog slovenskih ulaganja u RiTE Ugljevik prije rata.

Ova odluka predstavlja potencijalni problem za Elektroprivredu RS, koja sada ostaje bez dijela električne energije za izvoz.

Dok je ovo povoljno za RiTE Ugljevik zbog veće cijene koju će dobiti od Slovencima, predstavlja izrazito lošu situaciju za Elektroprivredu RS, koja gubi mogućnost izvoza struje na inostrana tržišta.

Dodatno, cijena po kojoj će RiTE Ugljevik isporučivati struju Slovencima neće biti najpovoljnija, kao što pokazuje ugovor između dvije strane.

RiTE Ugljevik neće imati značajnu dobit od izvoza struje Slovencima, s obzirom na dug od 67 miliona eura zbog višegodišnjeg neisporučivanja struje, uz kamate koje iznose više od 50 miliona.

Direktor Elektroprivrede Luka Petrović tvrdi da građani neće osjetiti posljedice gubitka spora sa Slovencima ove godine, jer Vlada nije željela teretiti građane i odrekla se dividende kako bi izbjegla financijske probleme.

Struja u Republici Srpskoj posljednji put poskupjela je početkom prošle godine, uklanjanjem jeftine tarife i uvođenjem pravila da oni koji troše više plaćaju skuplju struju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79