Mole se građani da vodu za piće na izvoru Vrela rijeke Bune ne koriste jer sadrži bakterije

Omladinski klub Novi Val je predstavio rezultate sveobuhvatnog istraživanja kvalitete vode na teritoriji Grada Mostara. Ovo značajno istraživanje je predstavilo ključne informacije o mikrobiološkom i fizičko-kemijskom kvalitetu vode za piće, kao i prisustvo teških metala, čime je uspostavljena dublja slika stanja vodnih resursa.

Interpretaciju i analizu rezultata koje je obavila profesorica Lejla Riđanović, istaknuta stručnjakinja za ekologiju i zaštitu okoliša, pokazale su zadovoljavajući kvalitet vode na mikrobiološkom i fizičko-hemijskom nivou, kao i temeljno istraživanje prisustva teških metala. Profesorica Riđanović izrazila je svoje zadovoljstvo ovim rezultatima: “Ovo istraživanje predstavlja važan korak u razumijevanju kvalitete vode koju konzumiramo. Visok kvalitet vode za piće ima ključni uticaj na naše zdravlje i blagostanje, i mi smo zadovoljni što rezultati ukazuju na higijensko zdravstvenu ispravnost vode za piće.”

U skladu s ciljevima istraživanja, Omladinski klub Novi Val je organizovao okrugli sto na kojem su sudjelovali predstavnici ZZJZ-HNK,OCD, profesori sa Univerziteta Džemal Bijedić Mostar, predstavnik Agencije za područje Jadranskog sliva i predstavnik Vodovoda Mostar. Diskusija je bila plodna, s ciljem produbljivanja razumijevanja rezultata istraživanja i donošenja relevantnih zaključaka za buduće korake.

Analize vode su sprovedene na 8 različitih lokacija na teritoriju Grada Mostara, koje je radio Zavod za javno zdravstvo KS. Rezultati jasno potvrđuju da voda ispunjava parametre kvaliteta vode za piće iz gradskog Vodovoda Mostar, na 6 lokacija,dok analiza koja je rađena Van vodovodnog sistema – rijeka Buna na Vrelu i ušću Bune ne ispunjava higijensku ispravnost vode za piće.

Važno je još jednom napomenuti da postoji izuzetak u slučaju Blagaja, gdje tehnički nije preporučljivo koristiti vodu za piće na izvoru Vrela rijeke Bune kao i njenim tokom zbog prisustva Escherichia coli, Enterococcus kao i koliforminih bakterija, i da je to poznato već dugi niz godina.

Ovaj podatak naglašava važnost lokalnih saznanja i specifičnosti u vezi s kvalitetom vode na različitim lokacijama unutar istog područja i građani se upozoravaju da ne konzumiraju vodu iz rijeke Bune.

Od posebnog interesa u ovoj studiji bili su rezultati analiza teških metala, aluminij, arsen, kadmij, nikl, olovo i živa. U svim uzorcima nivoi ovih metala su bili daleko ispod graničnih vrijednosti prema važećem pravilniku. Ovi rezultati pokazuju dobro stanje vodovodnog sistema, kao i ispravan tretman vode što je naglasila profesorica Lejla Riđanović.

Ukupno gledajući, ovakva istraživanja su od ključnog značaja za zdravlje i dobrobit stanovništva, jer omogućavaju praćenje i procjenu kvaliteta vode za piće te identifikaciju potrebnih mjera za zaštitu vodenih resursa.

Omladinski klub Novi Val izražava zahvalnost svim sudionicima i partnerima koji su podržali ovo istraživanje i doprinijeli njegovom uspjehu.

Eko HUB Blagaj, kojim koordinira Omladinski klub Novi Val Blagaj, pokrenut je u sklopu projekta “Misli o prirodi!” koji implementira Centar za promociju civilnog društva, a finansijski podržava Švedska.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79