(FOTO) Monstruozni kamion od 12 miliona dolara

Prosto je tužno što u budućnosti ne postoji mjesto za ovakva čudovišta koja troše galone goriva i imaju pogonski sklop sa čak dvadeset četiri cilindra!

Upoznajte Thor24, ogromni kamion koji može biti negativac u nekom budućem Transformers filmu.

Thor24 je svoj život započeo kao Peterbilt 359 kamion, da bi bio produžen na 13 metara kako bi mogao da primi twin 13.9 litarske Detroit dizel V12 motore. Njegov pogonski sklop sa dvadeset i četiri cilindra uparen je sa ukupno 12 superpunjača koji mu pomažu pri izbacivanju 3.974 konjske snage.

loading...

Povrh svega toga, kamion ima i boce nitro-oksida. A čik pogodite? On takođe ima i izduvnu granu za svaki od dvadeset i četiri cilindra. Iako je težak više od 15.000 kilograma, on ima maksimalnu brzinu od 210 kilometara na čas. Zapravo, kamion je toliko težak da su mu potrebna četiri Simpson padobrana za zaustavljanje, jer standardne kočnice jednostavno nisu dovoljne.

Na kraju, moramo još reći da je Thor24 prodat tokom Worldwide Auctioneer’s Riyadh događaja prošlog vikenda u Saudijskoj Arabiji za nevjerovatnih 12 miliona dolara. S obzirom na to da je njegova konstrukcija koštala oko sedam miliona dolara, tvorci su zaista profitirali od prodaje. Interesantna je činjenica ta, da se kamion prodat u Saudijskoj Arabiji, a da se on pritom sam nalazi u Arizoni, gdje je i konstruisan, prenosi luxlife.

Komentari