Mostar bus pred kolapsom: Nema sredstva za plate radnicima, upitan nastavak vožnji

Mostar bus pred kolapsom: Nema sredstva za plate radnicima, upitan nastavak vožnji


Mostarsko javno poduzeće Mo-Bus je zbog ukinutih vožnji, uslijed epidemije koronavirusa, dovedeno pred kolaps i nema sredstava za plate koje čeka 78 radnika.
Ove informacije za Klix.ba je potvrdio direktor Javnog preduzeća Mo-Bus, Damir Marić.

”Mi smo radnicima za mart podijelili plate u iznosu od 70 posto i nismo plaćali doprinose, ali za april im ne možemo isplatiti još ništa jer nemamo tih sredstva u rezervama”, kaže Marić.

Naglašava da su mjesečni troškovi ove firme 200 hiljada maraka, a kako firma inače nije rentabilna i jedva pokriva troškove na godišnjem nivou, sada je dovedena pred kolaps.

”Mi zapošljavamo 78 ljudi koji žive i prehranjuju svoje porodice od ovoga posla i ne možemo im dati otkaze ili ih poslati na neplaćeno, ali nemamo odakle da im isplatimo plate, ako nam ne pomognu gradske i kantonalne vlasti”, pojašnjava Marić za Klix.ba.

Ističe kako već danima traži sastanke s predstavnicima vlasti.

”Iako se najavljuje da će javni prijevoz početi s radom 15. maja mi ne možemo autobuse upaliti dok ne postignemo neki dogovor o finansiranju”, tvrdi Marić.

Mostar bus je, podsjeća, Javno poduzeće kojem je osnivač Grad Mostar, ali ga ne finansira, kao što je to praksa u svijetu, nego je do sada radilo na ekonomskoj osnovi.

No, to više nije u mogućnosti jer imaju jako puno nerentabilnih vožnji koje su potrebne, pa njihove troškove pokrivaju iz rezervi. Međutim, ti troškovi se ne nadoknađuju iz gradske blagajne.

Stoga su obustavom rada i velikim troškovima u samo dva mjeseca dovedeni na rub očaja,.

”Ne možemo zaraditi koliki će nam biti troškovi”, tvrdi Marić, zbog čega neće ni početi s vožnjom bez jasnog dogovora o finansiranju.

Stanje u kojem se našlo ovo preduzeće, ističe, nametnuto je od vladajućih struktura, pa je očekivati da upravo oni i pomognu u sanaciji šteta.

”Zato tražimo od nadležnih da nam pomognu da prevaziđemo ovo stanje, te da se konačno nađe rješenje za finansiranje javnog prijevoza. Ako počnemo s radom bez školaraca i vraćanja svih linija, ne treba nam ni pola ljudi,, ali ne možemo im otkaze”, pojašnjava Marić.

Po njegovoj procjeni, Mo-Bus s radom u punom kapacitetu može početi tek u septembru.

Podsjeća da je Grad Mostar uredno plaćao karte školarcima i pomagao da ovo preduzeće napravi bazu na Bišću polju. Stoga vjeruje da će prepoznati značaj javnog prijevoza te naći način da preuzmu njegovo finansiranje prenosi Klix.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija