Odvjetnik Feraget o izboru tužitelja Kreštalice: “Neshvatljivo, da VSTV nije reagovao, da zaštiti nezavisnost, nepristrasnost i profesionalnost pravosuđa“!

Odvjetnik Feraget o izboru tužitelja Kreštalice: “Neshvatljivo, da VSTV nije reagovao, da zaštiti nezavisnost, nepristrasnost i profesionalnost pravosuđa“!


Sarajevski odvjetnik Ifet Feraget, pravni zastupnik obitelji Memić iz Sarajeva i Dragičević iz Banja Luke, komentirao je za portal Dnevno odluku glavne kantonalne tužiteljice Kantona Sarajevo Sabine Sarajlije, da na mjesto šefa Odjela za privredni kriminal i korupciju u Kantonalnom tužiteljstvu Kantona Sarajevo imenuje kantonalnog tužitelja Seada Kreštalicu s obzirom na njegovu kompromitiranost i involviranost u predmet “Dženan Memić”. Podsjećanja radi, imenovanje tužitelja Seada Kreštalice izazvalo je osudu i gađenje javnosti, zbog svih afera, koje ga prate iz prošlosti, o čemu smo pisali.

S tim u vezi, komentar uglednog sarajevskog odvjetnika Ifeta Ferageta prenosimo u cijelosti:

-Dok građanima BiH do daljnjeg preostaje samo da sanjaju vladavinu prava, koja je sinonim pravne države koja vodi računa o svekolikim interesima svojih građana, tzv. pravna država BiH svoje građane sve češće i češće budi iz tog sna novim aferama, podsjećajući ih tako da od tog sna nema ništa. Reakcija VSTV-a na imenovanje tužioca Seada Kreštalice za šefa Odjela za privredni kriminal i korupciju KT KS je izostala iako su postojeće odredbe Zakona o VSTV-u, a posebno duh tog zakona, nalagao odgovarajuću reakciju –

Non in legendo sed in intelligendo leges consistunt (suština zakona se ne saznaje čitanjem nego razumijevanjem). Zakon o VSTV-u se, između ostalog, bavi imenovanjem tužilaca, kriterijima za ocjenjivanje i rad tužilaca, prikupljanjem informacije bitnim za rad glavnih tužilaca i tužilaca, radnim rezultatima tužilaca, stručnom sposobnošću zasnovanom na rezultatima rada, radnom sposobnošću i sposobnošću analiziranja pravnih problema, sposobnošću nepristrasnog obavljanja dužnosti i  konačno ugledom svakog tužioca.

Ako je to tako onda je potpuno neshvatljivo da VSTV nije uopšte reagovao povodom ovog izbora i tako pokušao da zaštiti nezavisnost, nepristrasnost i profesionalnost pravosuđa. Kažem postojeće odredbe Zakona o VSTV-u imajući u vidu, da je Europska komisija za demokratiju putem prava (Venecijanska komisija), kao savjetodavno tijelo Vijeća Europe, prilikom donošenja ovog zakona istakla da veliki broj dužnosti javnog tužitelja nije uopšte regulisan u prijedlogu Zakona o VSTV-u. Tako na primjer naš Zakon o VSTV-u ne reguliše kao disciplinski prekršaj dužnost i obavezu tužioca da ne pokreće, niti nastavlja zastupati optužnicu u situacijama kada nepristrasna istraga pokazuje da bi optužnica bila neosnovana, zatim da ne koristi dokaze za koje zna ili može razumno da pretpostavi da su pribavljeni ilegalnim putem itd.

Jednom riječju ovdje se radi o mehanizmu kojim se sprečava podizanja tzv. lažnih ili montiranih optužnica. Po logici stvari onda se podrazumijeva da je za svakog tužioca „smrtni grijeh“ svjesno i namjerno vođenje neodgovarajuće istrage (istrage koja za cilj ima zataškavanje krivičnog djela ili nekažnjavanje pravih počinilaca i sve to na osnovu lažnih iskaza svjedoka, vještaka, podmetnutih tragova itd) . Da smo imali ovu odredbu sasvim sugurno našem pravosuđu se ne bi desili slučajevi Dženan Memić i David Dragičević, koji nepobitno potvrđuju tezu o postojanju pravosudne mafije u BiH.

O ulozi tužioca Kreštalice u predmetu Dženan Memić mediji su već dovoljno izvještavali pa nema potrebe da o tome sada govorim. Dovoljno je navesti da je Kantonalni sud u Sarajevu već dva puta donio oslobađajuće presude jer KT KS nije dokazalo da se saobraćajna nesreća uopšte desila, koji ishod sam kao punomoćnik oštećenog najavio još u fazi istrage i to ponavljam cijelo vrijeme trajanja ovog sramnog sudskog procesa koji je građene BiH (kao i slučaj David Dragičević) koštao milione KM!

Javnosti je isto tako poznato da sam Tužilaštvu BiH, kao punomoćnik gospodina Muriza Memića, oca brutalno ubjenog Dženana Memića, zbog organiziranog pokušaja zataškavanja tog ubistva, 05.10.2018. godine podnio krivičnu prijavu protiv Dalide Burzić, Seada Kreštalice i svih ostalih tužilaca koji su radili na tom predmetu, kao i svih drugih koji su umješani u pokušaj zataškavanja tog ubistva (sudski vještaci, policijski komesari, policisjki službenici itd., ukupno 45 poznatih i više NN lica), povodom koje krivične prijave je Tužilaštvo BiH otvorilo istragu. Osim toga javnosti je poznato je i da je tužilac Kreštalica ranije već disciplinski kažnjavan.

Dakle, da je VSTV izbor tužioca Kreštalice za šefa odjela privredni kriminal i korupciju KT KS posmatrao kroz „sočivo slova i duha Zakona o VSTV-u“ sigurno bi uslijedila adekvatna reakcija. Kako je ta reakcija izostala to znači da VSTV i dalje koristi pogrešne naočale!

Prema Zakonu o VSTV-u tužilac ne može biti krivično gonjen za odluke koje donese u okviru svojih službenih dužnosti. Kako zakon tužiocima ne dozvoljava da namjerno vode neodgovarajuće istrage i podižu optužnice na osnovu tako nezakonito pribavljnih dokaza (kao u slučaju Dženan Memić), za očekivati je da će Tužilaštvo BiH do kraja rasvijetliti ulogu svih prijavljenih lica u predmetu organiziranog zataškavanja ubistva Dženana Memića jer dokaza ima i previše, prenosi Dnevno.ba

Ako do toga ne dođe građani BiH će doživjeti još dosta neugodnih buđenja iz svog sna o vladavini prava, poput ovoga kada je glavna tužiteljica KT KS g-đa Sabina Sarajlija na poziciju šefa Odjela za privredni kriminal i korupciju KT KS imenovala kompromitiranog tužioca Seada Kreštalicu. Naravno, osim ako se građani BiH konačno sami ne probude iz dubokog sna – zaključuje na kraju odvjetnik Feraget!

Kompromitirani tužilac Kreštalica imenovan za šefa Odjela za privredni kriminal i korupciju


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija