Regija BiH Mostar: Obrtnici traže pomoć Grada ili će biti primorani na zatvaranja objekata

Mostar: Obrtnici traže pomoć Grada ili će biti primorani na zatvaranja objekata

Udruženje obrtnika Grada Mostara u utorak planira održati konferenciju za medije ispred Gradske vijećnice povodom problema u poslovanju nastalih kao posljedice pandemije koronavirusa.

Udruženje okuplja većinu obrtnika iz stare jezgre Mostara, koji će pred Vijećnicu izaći s dva jasna zahtjeva. Prvi je oslobađanje plaćanja kirija za period od 1. septembra do 31. decembra ove godine, a drugi – oslobađanje plaćanja komunalnih naknada, kako bi u narednu kalendarsku godinu svi lakše zakoračili.

Predsjednik Elvis Redžić u izjavi za Anadolu Agency napominje da je bezuspješno razgovarao sa službenicima Gradske uprave, prije svega s onim iz Odjela za privredu, međutim oni su ga, kako kaže, uputili na Obrtničku komoru HNK-a.

Predsjednik Udruženja obrtnika Grada Mostara Elvis Redžić

– Smatramo da to nije u redu, jer smo mi iznajmili prostore od Grada. Žao mi je što nas nastoje izbjeći. Danas u Čapljini imamo situaciju da su privrednici oslobođeni kirija u općinskim prostorima ili zakupnina za javne površine, dok se, recimo, u Banjoj Luci za javne površine simbolično plaća marka mjesečno. Nama su oproštene dvije kirije i naknade za dva mjeseca i to je sve – kaže Redžić.

Ukoliko Gradska uprava i druge istitucije koje su vlasnici poslovnih prostora u Starom gradu poput Islamske zajednice i Srpske pravoslavne crkve, ne snize ili oproste kirije za naredne mjesece, Redžić se pribojava da će brojni morati zatvoriti obrte.

– Lično planiram odjaviti radnju ukoliko se nešto ne promijeni. Kako stvari stoje, nema šanse da možemo opstati. Prijavljeni smo supruga i ja i dalje ne bismo mogli sve izmirivati. Vidite, osmi je mjesec, a u Starom gradu skoro da nema nijednog turiste. To je zaista katastrofalno – smatra on.

Da bi problem dugoročno bio riješen potrebno je da se uključe svi nivoi vlasti, dodaje.

– Treba početi raditi Turistička zajednica, da nam kantonalna vlast isplati plate, a Vlada Federacije nastavi plaćati penzijsko osiguranje. Ako do toga ne dođe, sutra može doći do kolapsa kompletnog sistema. Korona-zakon, koji je u našem kantonu obećan i za koji su donosioci rekli da je najbolji, zasad ne daje rezultata. Dosad ništa iz njega nije sprovedeno – rekao je Redžić za Faktor.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79