Foto: FENA
Mostar se usprotivio širenju deponije: Borba za okoliš na sudu

Mostar se usprotivio širenju deponije: Borba za okoliš na sudu


Federalno ministarstvo okoliša i turizma te Grad Mostar su u utorak u Potocima održali javnu raspravu o izgradnji nove sanitarne plohe na regionalnoj deponiji Uborak u Mostaru, veličine 2,53 hektara. Rasprava, koju je prethodno prekinuo protest, okupila je kako lokalne stanovnike tako i predstavnike institucija i investitora.

Omer Hujdur, član Građanske inicijative “Jer nas se tiče”, izrazio je snažan otpor prema ovom projektu, upozoravajući na potencijalno nepovoljan ishod ocjene Studije utjecaja na okoliš koja bi, po njegovim riječima, mogla dovesti do dugogodišnjeg produljenja rada deponije.

“Ako ova studija prođe, mi idemo na sud. Imamo snažne argumente protiv nje”, rekao je Hujdur, naglašavajući da prethodni zaključci Studije nisu garantirali sigurnost za okoliš, a da su sadašnji zaključci prilagođeni da ugode nalogodavcima.

Čustović, također član udruženja, izrazio je razočaranje što Grad Mostar nije našao alternativnu lokaciju za deponiju, unatoč godinama aktivizma i prijedloga za različite metode odlaganja otpada.

“Nadali smo se drugačijim inicijativama, ali sve je ostalo na mrtvoj točki”, istaknuo je on, dodajući važnost rasprave za informiranje lokalnog stanovništva o stvarnom stanju stvari te pozivajući na aktivno sudjelovanje u odlučivanju.

Ovim putem, stanovnici Mostara i aktivisti uputili su jasan poziv nadležnim tijelima da preispitaju i potencijalno obustave planove za proširenje deponije, stavljajući pritom naglasak na očuvanje zdravlja i okoliša.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija