Muke vozača kamiona: “Plaćen po kilometru, a stojiš 15 sati”

Odluka Republike Hrvatske o zatvaranju pet graničnih prelaza sa Bosnom i Hercegovinom za promet teretnih vozila težih od 7,5 tona uslovila je kilometarske kolone na Graničnom prelazu Izačić kod Bihaća, odnosno velike poslovno – izvozne probleme i finansijske gubitke privrednicima u BiH.

Firmama s područja Unsko-sanskog kantona (USK) najveći je problem zabrana prometa teretnim vozilima iznad Graničnog prelaza Maljevac u Velikoj Kladuši, koji je zbog svog geografskog položaja bio idealan za transport prema Evropskoj uniji.

Granični prelaz Velika Kladuša pušten u promet

“Troškovi su se povećali minimalno od 250 do 300 eura po kamionu, međutim nije stvar ni u tome, nego što kamion ne može stići recimo do Austrije u roku tri dana. Dakle, ne možemo na vrijeme isporučiti robu i zbog toga smo u velikom problemu”, kazao je predsjednik Udruženja privrednika Velika Kladuša Boris Horvat.

Ovom odlukom posebno su pogođeni vozači, koje sada osim čekanja na graničnim prelazima zabrinjava i najava mnogih firmi o zatvaranjima ili smanjenju broja zaposlenih.

“Radiš kao vozač i plaćen si po pređenom kilometru, a gdje si danas. Stojiš i čekaš više od 15 sati, spavaš u kamionu i hodaš po cesti. Ne znam zaista kome je ovo trebalo. Nama sigurno nije i malo je reći da smo ogorčeni”, riječi su prevoznika iz Cazina Fikreta Mujadžića.

Član Udruženja privrednika Unsko-sanskog kantona Armin Šakonić istakao je da u ovom slučaju očekuju konkretnu pomoć države, te nadu da neće biti primorani na radikalnije poteze i mjere poput određenih blokada graničnih prelaza.

Vozači najavili velike proteste zbog odluke Hrvatske da zatvori granične prelaze

Udruženja privrednika u BiH već su potvrdila gubitke izvoznika u stotinama hiljada konvertibilnih maraka, a upozoravaju i da će situacija biti mnogo gora ukoliko se nešto ne promijeni.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79