MUP KS i MUP RS zajedničnom akcijom uhapsili krijumčara kokaina iz Slovenije

Postupajući u predmetu Tužiteljstva BiH u koordiniranom djelovanju policijski djelatnici MUP-a KS i MUP-a RS, na području Sarajeva lišili su osobu osumnjičenu za organizirani kriminal i neovlašten promet opojnih droga, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Radi se o osumnjičenom sa područja Republike Slovenije, koji se dovodi u vezu sa krijumčarenjem na područje Bosne i Hercegovine opojne droge “kokain” u količini od oko 1 kilograma, koja je u akciji kodnog naziva “Market” zaplijenjena na području Banje Luke, a čija vrijednost na ilegalnom narko tržištu dostiže iznos 37-40 hiljada eura.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predat postupajućem tužitelju, koji će nakon ispitivanja osumnjičenog donijeti odluku o daljim aktivnostima.

Iz MUP-a Kantona Sarajevo ranije je saopćeno da su pripadnici odjela za droge uhapsili M. K. (37), rođen u Velenju, državljanin Republike Slovenije. Tom prilikom kod njega su pronađena i oduzeta tri paketića sa materijom koja asocira na opojnu drogu kokain.

Na osnovu naredbe Suda Bosne i Hercegovine, policijski službenici su u saradnji sa policijskim službenicima PU Istočno Sarajevo, uz saglasnost dežurnog tužioca Tužilaštva BiH, na području općine Novo Sarajevo izvršili pretres putničkog vozila Audi A6, vlasništvo M.K.

Prilikom pretresa pronađeno je i privremeno oduzeto sljedeće: pištolj “CZ” kalibra 7,65 milimetara, sa okvirom i pripadajućom municijom, za koji ne posjeduje odobrenje nadležnog organa, veća suma novca u različitim apoenima i dva mobilna telefona. Također, od osumnjičnog je privremeno oduzeto i predmetno vozilo. Slovenac je predat policijskim službenicima PU Istočno Sarajevo.

Tokom akcije “Market” u februaru su uhapšeni Boris Grujić, Igor Zarić, Damjan Tepić i Aleksandar Lapčević iz Banje Luke, Slaven Radinković iz Laktaša i Jovan Šuman iz Prnjavora. Sud BiH je pritvor odredio svima izuzev Borisu Grujiću.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79