MUP KS pojačava sigurnost: Nabavka novih oklopnih vozila i radarskih sistema

MUP KS pojačava sigurnost: Nabavka novih oklopnih vozila i radarskih sistema


Vlada Kantona Sarajevo, na prijedlog ministra unutrašnjih poslova Admira Katice, usvojila je zaključke o nabavci nove opreme i specijalnih vozila za potrebe Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo.

Ovaj potez uključuje nabavku dva nova oklopna vozila i modernih radarskih sistema sa foto registracijom.

Na sjednici su doneseni zaključci o jačanju kapaciteta Uprave policije kroz nabavku dva vozila za specijalne namjene, usvajanje projekta nabavke novih radarskih sistema, te nabavku opreme za sistem provjere i akvizicije registarskih tablica (SPARTA)-II.

Pojačanje kapaciteta policije

Ministar Katica naglasio je važnost kontinuiranog jačanja policijskih kapaciteta kako bi se osigurala sigurnost građana. “Iz dana u dan radimo na jačanju naše policije jer jaka policija garant je sigurnosti naših građana,” izjavio je Katica. Novi radarski sistemi sa foto registracijom, koji će biti postavljeni duž glavne saobraćajnice od Ilidže do Baščaršije, imaju za cilj smanjenje saobraćajnih prekršaja i nezgoda, naročito onih sa najtežim posljedicama.

Za nabavku novih radarskih sistema biće utrošeno 1,5 miliona KM. Ovi radari će biti multifunkcionalni, visoke rezolucije, sa mogućnošću očitavanja i analize registarskih oznaka vozila.

Nabavka oklopnih vozila

Nabavka specijalnih oklopnih vozila nastavak je projekta započetog 2023. godine, kada je zaključena nabavka tri oklopna vozila, čija se isporuka očekuje uskoro. Planirano je da se ove godine nabave još dva oklopna vozila, čime bi ukupno bilo sedam oklopnih vozila u službi policije Kantona Sarajevo. Vrijednost ove investicije iznosi 2,7 miliona KM.

“Ova vozila doprinijet će poboljšanju efikasnosti, mobilnosti i profesionalnosti policijskih službenika, smanjenju broja nasilnih javnih skupova, te zaštiti materijalnih dobara građana,” dodao je Katica.

Proširenje SPARTA sistema

Projekat “Nabavka opreme za realizaciju elaborata sistema za provjeru i akviziciju registarskih oznaka (SPARTA)-II” proširit će se na još 20 novih lokacija. Fokus će biti na alternativnim prilazima, unutrašnjosti grada, te postavljanju analitičkih kamera na gradskim saobraćajnicama i naseljima kako bi se smanjio kriminal i saobraćajne nezgode. Vrijednost ovog projekta je 700.000 KM.

Ove mjere predstavljaju značajan korak ka unapređenju sigurnosti i efikasnosti rada policije u Kantonu Sarajevo, što će imati direktan pozitivan uticaj na sigurnost građana i smanjenje kriminalnih aktivnosti.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija