MUP KS uputio važnu obavijest i savjet vozačima za registraciju vozila

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo je izvršila nabavku određenog broja uređaja sa kamerom za automatsko prepoznavanje i očitavanje registarskih oznaka, koji su postavljeni u više ulica i puteva na području Kantona Sarajevo.

Navedenim uređajima je omogućena automatska provjera važnosti registracije vozila, zatim provjera kroz evidenciju otuđenih vozila, a za strane registarske oznake provjerava se da li su vozila tih oznaka na pojedinim lokacijama u ovom kantonu zabilježena raspoloživim radarskim uređajima u činjenju prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine ili prolaska kroz raskrsnicu na znak crvenog svjetla na semaforu.

S obzirom na to da je zabilježen veći broj prekršaja koji se odnosi na istek važnosti registracije, ovom prilikom savjetujemo građane, odnosno, vlasnike motornih vozila, da na vrijeme poduzmu neophodne aktivnosti u vezi sa produženjem važnosti registracije svog vozila.

Posebno napominjemo da je članom 15. stav (1) Pravilnika o registraciji vozila (“Službeni glasnik Bosne i Hercegovine” broj: 69/09), između ostalog, propisano da se zahtjev za produženje registracije podnosi prije isteka važenja registracije, ali ne prije 30 dana – saopćili su iz MUP-a KS.

Dakle, vlasnici, odnosno, korisnici vozila, mogu ranije podnijeti zahtjev za produženje registracije, čak do 30 dana prije isteka važnosti registracije, a pri tome to neće utjecati na vremenski period na koji je vozilo već registrovano, shodno, važnosti potvrde o registraciji i zaključenom ugovoru o obaveznom osiguranju vozila.

Produženjem važnosti registracije na vrijeme otklanja se rizik da vozači vozila budu zatečeni, odnosno, evidentirani da učestvuju u saobraćaju vozilom kojem je istekla važnost registracije, zbog čega bi bili prekršajno odgovorni, s obzirom na to da je upravljanje vozilom u saobraćaju kojem je istekla važnost registracije prekršaj propisan Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini – saopćeno je iz MUP-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79