MUP RS priveo trojicu Bošnjaka zbog nošenja zastava s ljiljanima tokom Marša mira

MUP Republike Srpske priveo je do sada trojicu Bošnjaka iz Kotor-Varoša na saslušanja zbog nošenja zastava s ljiljanima tokom Marša mira “Tihi hod za veliku bol” održanog povodom obilježavanja godišnjice zločina nad Bošnjacima u ovom gradu.

Marš je održan 3. novembra.

Oni su saslušani, a jednom od njih izrečena je novčana kazna u iznosu od 100 KM, jer je, kako se navodi u prekršajnom nalogu “na maršu nosio ratnu zastavu RBiH koja je bila zastava u periodu od 1991-1996, što je objavljeno na društvenim mrežama i izazvalo je uznemirenost”.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić izjavio je prije dva dana za ATV da je informacije o okupljanjima u mjestu Večići, na kojima su isticane “ratne zastave Armije BiH”, proslijedio SIPA-i i MUP-u Republike Srpske.

“Prije nego što se desio taj takozvani skup za mir imao sam pozive brojnih građana Kotor-Varoša koji su me upozoravali na atmosferu koja se stvara oko tog okupljanja. Sve informacije koje sam imao sam proslijedio SIPA-i i MUP-u RS-a kako bi se spriječilo bilo kakvo izazivanje nemira i da se spriječi izazivanje straha kod lokalnog stanovništva. Smatrao sam da se treba zabraniti, i oduzeti, ukoliko je to potrebno, sva ikonografija koja je zabranjena, koja podstiče na rasnu, vjersku i svaki drugi oblik mržnje, izaziva strah i na neki način ugrožava mir i sigurnost”, rekao je Nešić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79