MUP RS uhapsio srebreničkog povratnika, Udruženje žrtava traži da povratnike zaštiti EUFOR

MUP RS uhapsio srebreničkog povratnika, Udruženje žrtava traži da povratnike zaštiti EUFOR


Pet udruženja žrtava rata u Bosni i Hercegovini i genocida u Srebrenici zatražilo je zaštitu međunarodnih snaga raspoređenih u Bosni i Hercegovini nakon što su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska uhapsili srebreničkog povratnika Mirsada Omerovića.

MUP RS priveo Bošnjaka iz Srebrenice jer je negodovao zbog koncerta, njegova supruga moli za pomoć

On se na društvenoj mreži Facebook oglasio zbog održavanja koncerta u centru Srebrenice nedugo nakon okončanja dženaze i ukopa još 30 žrtava genocida. Tokom koncerta u sklopu manifestacije “Petrovdanski dani Srebrenice 2023.” puštane su nacionalističke pjesme koje su duboko uznemirile Srebreničane.

– Nastavlja se agonija, napad na Muniru Subašić, Višegrad, Bratunac i mnoga druga mjesta u RS-u, gdje su povratnici Bošnjaci doživjeli i doživljavaju kontinuirane napade NN lica, kako tvrdi MUP RS-a. Kada ta NN lica nisu u stanju da urade prljav posao i pojavi se bilo kakva mogućnost, onda taj posao uradi MUP RS-a, kao što je slučaj sa porodicom Omerović u Srebrenici – navedeno je u saopćenju pet udruženja.

Oni su kazali kako niko nema nadležnost i kako baš niko, od SIPA-e, preko tužilaštava, ne želi poduzeti bilo koje mjere.

– Zato pozivamo međunarodne snage (EUFOR i NATO), koje su raspoređene u BiH, da preuzmu obavezu iz mirovne misije i zaštite povratnike koji su izloženi brutalnim napadima, ne samo pojedinaca, već i zvaničnim organima entiteta RS-a – saopćili su.

Adisa Omerović kroz suze: Mirsada su odveli u radnom odijelu. Ne znamo više šta zlotvori žele od nas

Saopćenje su potpisali Udruženje Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa, Udruženje Žrtava i svjedoka genocida, Udruženje Žena Podrinja, Udruženje Majke Srebrenice i Udruženje Žene Srebrenice.

Iz MUP-a RS-a su ranije danas saopćili da su policijski službenici Policijske stanice Srebrenica 12.07.2023. godine oko 22:35 sati lišili slobode lice M.O. zbog postojanja osnova sumnje da je izvršilo krivično djelo ugrožavanje sigurnosti.

PU Zvornik: Uhapsili smo Mirsada Omerovića!



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija