MUP TK uvodi stroga pravila: Kandidati s diplomama neakreditovanih visokoškolskih ustanova otpadaju

MUP TK uvodi stroga pravila: Kandidati s diplomama neakreditovanih visokoškolskih ustanova otpadaju


MUP Tuzlanskog kantona je krenuo u zapošljavanje novih kadrova, s planom da primi 230 policajaca i 20 mlađih inspektora. Ovaj proces je ubrzan zbog narušavanja sigurnosne situacije u proteklim mjesecima.

Međutim, ovogodišnji konkurs donosi jednu značajnu novost – kandidati s diplomama neakreditovanih visokoškolskih ustanova neće moći učestvovati u daljoj proceduri. Uprava policije se striktno pridržava Okvirnog zakona o visokom obrazovanju koji zabranjuje prijem kadrova s nevalidnim diplomama.

Naime, znatan broj kandidata je već eliminisan iz konkursa jer su njihove diplome izdane od strane neakreditovanih institucija. Identitet tih kandidata nije otkriven, a ni nazivi problematičnih visokoškolskih ustanova nisu objavljeni. Ovim postupkom, MUP TK postaje jedina kantonalna institucija koja dosljedno primjenjuje zakon i time postavlja presedan za druge institucije.

Ministar unutrašnjih poslova TK, Hajrudin Mehanović, naglašava važnost akreditacije visokoškolskih ustanova. Prema Zakonu o visokom obrazovanju Tuzlanskog kantona, kandidati su dužni dostaviti diplomu akreditovane ustanove, što je ključni kriterij za učestvovanje u konkursu. Kandidati čije diplome nisu validne biće eliminisani prije bilo kakvih sigurnosnih provjera.

Sličan problem s neakreditovanim ustanovama bio je ranije predmet rasprava u Skupštini Tuzlanskog kantona. Zastupnici su ukazivali na nepravilnosti, posebno u vezi s izdavanjem diploma i doktorata bez potrebnih akreditacija. Boris Krešić, zamjenik predsjednika Skupštine TK, ističe da su određene visokoškolske ustanove izdavale diplome dok još nisu imale potrebne dozvole za rad, što je suprotno Okvirnom zakonu.

Ova praksa MUP-a mogla bi postati model za druge kantonalne institucije. Pridržavanje zakona o visokom obrazovanju postaje prioritet, a primjena ovih pravila mogla bi doprinijeti uređenju sistema visokog obrazovanja u cijelom kantonu.

Na kraju, kantonalna vlast je također počela poduzimati mjere protiv visokoškolskih ustanova koje ne ispunjavaju minimalne zakonske uslove. Jedan od primjera je Evropski univerzitet Kallos u Tuzli, kojem je zabranjen upis novih studenata zbog neispunjavanja potrebnih uslova. Ova odluka je potvrđena i od strane drugostepene komisije, čime se naglašava potreba za poštovanjem zakonskih propisa u obrazovnom sistemu.

Ovaj tekst govori o strogoj primjeni Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u procesu zapošljavanja u MUP-u Tuzlanskog kantona. Glavna poruka je da kandidati koji su završili studije na neakreditovanim visokoškolskim ustanovama ne mogu učestvovati u konkursima za zapošljavanje. Ovaj potez je značajan jer pokazuje odlučnost vlasti da poboljšaju kvalitet obrazovnog sistema i osiguraju da samo kandidati s validnim obrazovanjem dobiju priliku za zapošljavanje. To je korak ka uređenju visokog obrazovanja u kantonu i može poslužiti kao primjer za druge institucije.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija