Kritike su pile vode: Nikšić najavljuje rješenja za oporavak kinematografije

Kritike su pile vode: Nikšić najavljuje rješenja za oporavak kinematografije


Federalni premijer Nermin Nikšić suočen je s ozbiljnim kritikama od strane Udruženja režisera FBiH, koje ga optužuje za neispunjavanje izbornih obećanja i urušavanje kinematografije.

Kao odgovor na ove optužbe, Nikšić je započeo seriju sastanaka kako bi pokazao svoju posvećenost rješavanju problema u filmskoj industriji.

Prošle sedmice u Vladi FBiH održan je sastanak kojem su prisustvovali i šef NIP-a Elmedin Konaković, koji je već suočen s krivičnom prijavom, te drugi zvaničnici.

Razgovaralo se o mogućnosti izdvajanja sredstava iz dobiti BH Telecoma za podršku sportskim savezima i kinematografiji.

Ove sedmice, Nikšić je održao sastanak s predstavnicima Udruženja filmskih radnika u BiH, među kojima su bili Nermin Hamzagić, Elma Tataragić, Amra Bakšić-Čamo i Melina Alagić, uz prisustvo federalnog ministra raseljenih osoba i izbjeglica, Nerina Dizdara. Na sastanku su svi učesnici izrazili opredjeljenje da se kroz partnersku saradnju s Vladom FBiH izgradi održiv i funkcionalan sistem podrške kinematografiji, uz donošenje potrebnih zakonskih rješenja.

Premijer Nikšić je naglasio važnost uključivanja resornog ministarstva u ovaj proces, te predstavio dosadašnje aktivnosti Vlade u podršci filmskoj industriji, uključujući povećanje budžetskih izdvajanja za kinematografiju u odnosu na prethodnu godinu. Zaključeno je da će se razgovori nastaviti, s ciljem pronalaženja najboljih rješenja za razvoj kinematografije, uz uključivanje svih relevantnih partnera.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija