Murat Tahirović ogorčen na “braću Turke”: “Mi smo ostali bez teksta. Ostanemo paf, jer nam to uradi turska dijaspora”

U njemačkom gradu Dortmundu, najvjerovatnije, u jednom turskom klubu, prikazan je film Borisa Malagurskog “Republika Srpska: Borba za slobodu” u kojem autor negira genocid i izjednačava žrtve i zločince.

Murat Tahirović, predsjednik Udruženja svjedoka i žrtava genocida, za N1 je potvrdio ovo, dodajući da ne može da vjeruje da je upravo turska dijaspora dozvolila da se prikaže film.

– Mi smo ostali bez teksta. Polomili smo se da se svi iz Kanade, od naših prijatelja, udruženja i dijaspore i nas ovdje, da ukažemo svima u Švicarskoj, Njemačkoj i Austriji i svim tim djelatnicima koji radi na određenim funkcijama, da je to jedno zlo od čovjeka i filma, i onda ostanemo paf, jer nam to uradi turska dijaspora, bar tako izgleda, ako je to tačno. Još provjeravamo sve činjenice, ali sve upućuje na to da jeste tačno i da je film prikazan u Dortmundu u tom nekom turskom klubu. Istina malom klubu, ali jeste prikazan, rekao je Tahirović.

Ni na kraj pameti, dodaje, nikome nije bilo da bi se to moglo desiti.

– Prije nekoliko godina neko tursko društvo je zajedno sa našom dijasporom organizovalo u Dortmundu marš mira, istaknuo je Murat.

O svemu se na društvenim mrežama oglasio i režiser filma, zahvalivši se Turcima što su mu spasili premijeru u Dortmundu.

– Nijemci su nam otkazali premijeru filma “Republika Srpska: Borba za slobodu” u Dortmundu nakon pritisaka od strane bošnjačkih i albanskih ekstremista, ali Turci u Dortmundu su Nemcima održali lekciju o hrabrosti, evropskim vrednostima i toleranciji. Hvala im što su otvorili vrata svojih prostorija i svojih srca za nas i našu borbu za istinu i slobodu govora. Hvala što su nam spasili premijeru u Dortmundu. Živelo srpsko-tursko prijateljstvo, napisao je Malagurski.

Majke Srebrenice osudile su ovaj film i tražile da se njegovo prikazivanje zabrani. Kazale su da oni koji podržavaju ovaj film podržavaju i agresiju Rusije na Ukrajinu.

– Film negira genocid, agresiju na državu Bosnu i Hercegovinu i historiju Bosne i Hercegovine s namjerom da pruži dodatnu snagu negatorima genocida u Srebrenici – onima koji su činili zločine protiv čovječnosti i genocid, onima koji slave te zločince i podržavaju njihove izvršioce, poručile su Majke Srebrenice.

Također, i Međunarodni ekspertski tim Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK) pokrenuo je skoro peticiju za zaustavljanje prikazivanja filma.

Cilj peticije, kako je navedeno, je da upozori političke subjekte država i gradova u kojima je najavljena promocija filma, ali i ostatak svijeta na anticivilizacijski pokušaj izjednačavanja žrtava genocida i zločinaca, revizijom historijskih, naučnih i sudskih činjenica o genocidu u Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo, prikazivanje filma “Republika Srpska: Borba za slobodu” otkazano je u brojnim gradovima Njemačke, Švajcarske i Austrije, piše N1.

Boris Malagurski se zahvalio “braći Turcima” za emitovanje filma “Republika Srpska: Borba za slobodu” u Njemačoj

“Želeo bih da se zahvalim turskoj zajednici u Dortmundu što nam je omogućila da u njenim prostorijama prikažemo film “Republika Srpska: Borba za slobodu”. Mi nikoga ne mrzimo, nijedan narod, nijednu veru, poštujemo slobodu izražavanja svih. Ali nećemo dozvoliti izvrtanje istorijskih činjenica, kao ni gušenje naše slobode govora i prava da postojimo.

Film je trebalo da prikažemo u bioskopu CineStar, ali nakon ogromnih pritisaka i pretnji, čak i od strane nemačke stranke Zelenih, čija zvanična stranica je zlonamerno izmišljala gadosti o filmu bez gledanja, bioskop je bio otkazao projekciju iz “političko-finansijskih razloga”. Za nas sloboda nema cenu i premijera je ipak održana! Hvala još jednom Turcima u Dortmundu što su se pokazali kao ljudine, otvarajući vrata za film koji govori i o osmanskoj okupaciji na Balkanu, te naučili Nemce lekciju o hrabrosti, evropskim vrednostima i toleranciji prema drugačijem mišljenju!” – izjavio je Boris Malagurski

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79