Muriz Memić: Dženan je ubijen, niko ne vjeruje u saobraćajnu nesreću

Dženan Memić je ubijen, niko ne vjeruje u saobraćajnu nesreću, ona je izmišljena, ovaj proces je farsa i sramota Vrhovnog suda… Poručili su to Muriz Memić, otac stradalog Dženana, i Ifet Feraget, advokat porodice Memić, nakon današnjeg ročišta u Vrhovnom sudu FBiH. Feraget je spomenuo da će biti novih hapšenja u ovom slučaju.

Naime, nakon što je Vrhovni sud FBiH krajem marta djelimično usvojio žalbu Tužilaštva KS na oslobađajuću presudu Kantonalnog suda u Sarajevu u slučaju u kojem su Ljubo i Bekrija Seferović optuženi za izazivanje saobraćajne nesreće i sprečavanje dokazivanja, danas je održano novo ročište u ovom predmetu.

Vrhovna sramota Vrhovnog suda

Muriz Memić nakon ročišta nije krio razočarenje postupanjem Vrhovnog suda FBiH, ponavljajući da ovo nema veze sa Seferovićima i da se ne radi o saobraćajnoj neseći.

“Dženan je ubijen. Niko u državi ne vjeruje da je Dženan stradao u saobraćajnoj nesreći”, potcrtao je Muriz Memić.

Na istom fonu bila je izjava Ifeta Ferageta, advokata porodice Memić. On je podsjetio da Vrhovni sud ima kontinuitet od 140 godina, ali da se ovakav slučaj za to vrijeme nije desio.

“Ja sam više puta rekao da je odluka Vrhovnog suda vrhovna sramota. Danas je situacija bila zbunjujuća, čitali smo optužnicu, a po zakonu tako ne bi trebalo biti”, kazao je Feraget i dodao da je postupak po optužnici okončan pred Kantonalnim sudom te da se opet ne može voditi na Vrhovnom sudu.

Umjesto optužnice, kako je rekao, trebalo je čitati rješenje kojim je Vrhovni sud ukinuo presudu Kantonalnog suda.

“Mi smo se morali kretati samo u tim granicama, a ne da sudac čita čitavu optužnicu. Sudija Čorlija, koji je pročitao čitav spis, i to zna, danas je trebao predsjedavati ovim predmetom, to se nije desilo. Ja sam apsolutno uvjeren, ovo je pokušaj Vrhovnog suda da na neki način sačuva čast. Za mene ta čast ne može biti sačuvana zato što su donijeli, pogovoto drugi put, ovu ukidajuću odluku. Iz procesnih razloga svaku odluku svakog suda na planeti možete uvijek ukinuti, međutim u tim situacijama vi se rukovodite apsolutnim formalizmom. Inicijativa dokazivanja i teret dokazivanja je na strani tužioca. Kod nas tužioci ne dokazuju šta će se desiti ako se presuda ukine iz nekog procesnog razloga. Ovdje se neće desiti ništa. Ovdje će se ponovo desiti oslobađajuća presuda, Vrhovni sud je – hvala mu jedino na tome – sada požurio”, rekao je Feraget.

S obzirom na to da je za 23. juli zakazano ovo ročište, on je kazao “da neki već otkazuju godišnje odmore”.

Porodici ukradeno vrijeme

“Ne rade oni to zbog Dženana, Muriza, Ifeta… već vlastitog obraza koji su izgubili. To se više ne smije ponoviti”, kazao je Feraget.

Kako je objasnio, na narednom ročištu bit će saslušana dva ljekara koji su bili decidni i koji su dozvolili mogućnost da je Dženan ubijen udarcem kolcem u glavu.

“Prema tome, ovo sve je jedna pravosudna farsa na teret poreskih obveznika i građana FBiH. Žalosno, ali istinito. Ovo je poruka Vrhovnom sudu, treba da ih bude sramota. Ovakve odluke se ne smiju donositi, bez obzira što se neko formalno drži zakona. Zakon treba razumjeti, a ne čitati, Ako ukidate odluku da biste donijeli istu, onda ste samo ukrali vrijeme. Ovdje je samo ukradeno vrijeme porodici Memić i meni kao advokatu, ali mi ćemo istrajati do kraja”, kazao je Feraget.

Zaključio je da može “svjedočiti cijeli svijet, ali da će biti ista, oslobađajuća presuda”.

“Dokazi govore vrlo jasno da je Dženan ubijen. Pa ljudi su u pritvoru zbog podmetanja i fingiranja dokaza, a neki će tek biti uhapšeni. Zato je ovo samo pokušaj da se sačuva čast Vrhovnog suda, koja je izgubljena donošenjem ovakve odluke. Šesta je godina u pitanju”, kazao je Feraget, potcrtavši da je saobraćajna nesreća izmišljena i da ne zna da li iko u taj scenarij vjeruje, osim sudije Vlade Miškovića.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79