Murphyjeva kritika aktuelnoj vlasti: Političari u BiH zapostavili stvarne reforme na NATO putu

Murphyjeva kritika aktuelnoj vlasti: Političari u BiH zapostavili stvarne reforme na NATO putu


Bosna i Hercegovina već godinama stagnira na putu prema članstvu u NATO savezu, a političari iz Sarajeva često prebacuju krivicu jedni na druge za taj zastoj. Američki ambasador u BiH, Michael Murphy, u svojoj nedavnoj izjavi oštro je kritizirao domaće političare, ističući da svi snose odgovornost za neuspjehe.

Murphy je istakao da BiH nije izvršila potrebne zadatke kako bi napredovala prema članstvu u NATO-u.

“Članstvo u NATO-u nije automatsko; ono se zaslužuje kroz naporan rad, fokus i teške odluke,” kazao je Murphy. Prema njegovim riječima, političari u BiH, bez obzira na stranačku pripadnost, zaboravljaju suštinu reformi, umjesto da se fokusiraju na praktične promjene.

Posebno je ukazao na neadekvatnu implementaciju Programa reformi, naglašavajući da se taj dokument pretvorio u godišnju formalnost, bez stvarnih efekata na modernizaciju Oružanih snaga. “Postavlja se pitanje da li su oni koji najviše zagovaraju NATO put uopće pročitali taj program”, dodao je Murphy.

Ambasador je također podsjetio na loše stanje u Oružanim snagama BiH, navodeći da je čak 30 miliona KM iz budžeta za 2023. godinu ostalo neiskorišteno. Uz to, on je istakao da Sjedinjene Američke Države i Njemačka osiguravaju osnovnu opremu, poput čizama i uniformi, za Oružane snage BiH.

Na kraju, Murphy je pozvao političare da se konačno okrenu ozbiljnim reformama, umjesto populističkih retorika, jer put BiH prema NATO-u zahtijeva mnogo više od praznih obećanja i međusobnih optužbi.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija