Foto: Adi Kebo/zurnal.info
Pravosudni preokret u Kreševu: Tužilaštvo SBK odbacuje istragu o nezakonitom knjiženju zemljišta

Pravosudni preokret u Kreševu: Tužilaštvo SBK odbacuje istragu o nezakonitom knjiženju zemljišta


Tužilaštvo Srednjobosanskog kantona nedavno je odlučilo ne pokretati istragu protiv kompanije Barit d.o.o. i NLB banke zbog spornog knjiženja državnog zemljišta u općini Kreševo, odlučeno je nakon temeljitog razmatranja dokumenata i prijava.

Unatoč brojnim dokazima i prijavama o nezakonitom prenosu zemljišta na privatne entitete, Tužilaštvo smatra da nema osnova za krivično gonjenje u ovom slučaju.

Kontroverza je započela kada je Općina Kreševo izdala odluku o prenosu općinskih nekretnina na Barit d.o.o., a potom i na NLB banku. Prema izvještajima, 12 parcela u regiji Rakova Noga-Bjelovići trebalo je ostati registrirano kao državna imovina zbog javnog interesa.

Međutim, 2009. godine, nakon što je BFS, kompanija u vlasništvu porodice Stanić, otvorila tvornicu vapna, Barit je otkupio ove parcele. Kasnije, zbog neplaćenih kreditnih obveza, dvije parcele su prešle u vlasništvo NLB banke.

Iako je predmet bio prenesen Tužilaštvu BiH, koje je kasnije prenijelo nadležnost na Kantonalno tužilaštvo SBK, odlučeno je da neće biti istrage jer, prema Tužilaštvu SBK, “iz prijave i pratećih spisa očigledno je da navedeno djelo nije krivično.”

Ovaj zaključak dolazi unatoč činjenici da je Općinski sud u Kiseljaku prošle godine potvrdio optužnicu protiv Sanele Kozadra, direktorice BFS-a, za zloupotrebu položaja u vezi s iskopavanjem krečnjaka, što dodatno komplicira pravni kontekst oko upravljanja državnom imovinom.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija