Muškarac napravio sudar u Banjaluci, testiranjem mu utvrđeno 4,57 promila alkohola

Muškarac napravio sudar u Banjaluci, testiranjem mu utvrđeno 4,57 promila alkohola


Policija u Banjaluci uhapsila je u subotu u mjestu Krupa na Vrbasu R.V. iz Banjaluke jer je učestovao u saobraćajnoj nezgodi u alkoholisanom stanju.

Iz PU Banjaluka su saopštili da je izvršenim ispitivanjem na prisustvo alkoholola navedenom licu utvrđeno prisustvo 4,57 promila alkohola u organizmu.

“Policijska uprava Banjaluka apeluje na sve učesnike u saobraćaju da poštuju zakonske odredbe, a posebno na vozače motornih vozila da ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola, jer je vožnja pod uticajem alkohola opasna, te da odgovornim ponašanjem zaštite sebe i druge učesnike u saobraćaju”, naveli su iz policije.

Prema Zakonu o sigurnosti saobraćaja u BiH za količinu alkohola u krvi preko 1,5 g/kg predviđena je novčana kazna u iznosu od 400 do 1.000 KM, a vozačka dozvola se oduzima na najmanje dva mjeseca.

Saobraćajni stručnjaci tvrde da postoje tri stepena alkoholiziranosti, lako, srednje i teško pijanstvo.

Lako pijanstvo ili pripitost znači 0,5-1,5 promila alkohola u krvi. Posljedice su slabo pamćenje, pogrešno reagiranje, nekoordiniranost pokreta, smanjena oštrina vida, nejasne slike i oslabljen sluh.

Stanje srednjeg pijanstva odgovara 1,5-2 promila alkohola u krvi. Tada dolazi do prostorne i vremenske dezorijentacije, potpune nesposobnosti za upravljanje vozilom, nesposobnosti rasuđivanja, vrtoglavice, teturanja, neusklađivanja pokreta i gubitka svijesti kod osoba koje su manje tolerantne na alkohol.

Vozači kojima je izmjereno više od dva do tri promila alkohola u krvi nalaze se u stanju teškog pijanstva. U tim situacijama dolazi do psihomotorne oduzetosti, pažnja i percepcija u potpunosti se gube, predmete vide duplo, dolazi do trovanja alkoholom, povraćanja, teškog disanja, visokog pritiska, ubrzanog pulsa i halucinacija.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija