Muškarac stradao prilikom paljenja korova: Policija uputila apel građanima

Šezdesetpetogodišnji Žarko Đ. iz mjesta Glogovica kod Doboja pronađen je mrtav u subotu ujutro na njivi na kojoj je palio korov i nisko rastinje.

Njegovo tijelo pronašao je rođak, koji je odmah pozvao policiju i Hitnu pomoć. Žarko Đ. je po cijelom tijelu imao povrede i opekotine, a ljekar mrtvozornik, koji je također izašao na mjesto događaja, utvrdio je da je smrt najvjerovatnije nastupila usljed gušenja dimom.

Policijskoj upravi Doboj je, kako je saopćeno, oko 9.15 sati prijavljeno da se na privatnoj zemljišnoj parceli bez znakova života pronađen muškarac, koji je po sebi imao vidne opekotine koje su najvjerovatnije nastale usljed paljenja korova.

– Policijski službenici Policijske stanice Doboj 1, zajedno sa inspektorom za eksplozivne materije i poslove zaštite od požara PU Doboj i u prisustvu doktora mrtvozornika Doma zdravlja Doboj, obavili su uviđaj na mjestu događaja. O svemu je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Doboj – navodi se u saopćenju.

Ovo je, inače, treći slučaj u posljednjih desetak dana da je na području koje pokriva PU Doboj došlo do pogibije osoba koje su palile korov i nisko rastinje na njivama.

Tako je na zemljišnoj parceli u mjestu Radnja Gornja, na području općine Teslić, 21. februara prilikom paljenja niskog rastinja stradao D. T. (80), dok je samo četiri dana kasnije u mjestu Prnjavor Mali, na području Doboja, pogiunuo Lj. S. (82), prenosi Faktor.

Policijska uprava Doboj apeluje na građane da tokom obavljanja proljetnih radova na krčenju zemljišta i uređenju imanja, spaljivanje korova i drugog zapaljivog materijala obavlja samo na površinama koje se mogu kontrolisati.

– Pri spaljivanju korova i drugog zapaljivog materijala potrebno je ugasiti ostatke nesagorenih materija, kako bi se spriječilo njihovo raznošenje vjetrom i pojava nekontrolisanog gorenja.

Radi sprečavanja nastajanja šumskih požara, našim sugrađanima preporučujemo da ne stvaraju divlje deponije smeća, da ne vrše spaljivanje ostataka žitarica i spaljivanje drvenog otpada unutar ili u blizini šumskih kompleksa i zasada gdje, usljed nekontrolisane vatre može doći do šumskog požara i požara na otvorenom prostoru, koji mogu ugroziti ljudske živote i imovinu građana – apeluju iz policije.

Podsjećaju građane da u slučaju nekontrolisanog širenja vatre ili uočavanja požara odmah obavijeste najbližu vatrogasnu jedinicu na dežurni broj – 123 ili nadležnu policijsku stanicu na dežurni broj – 122.

– Policijska uprava Doboj će u okviru svojih nadležnosti preduzimati zakonom propisane mjere i radnje protiv lica koja su izazvala požar i na taj način ugrozila zdravlje ljudi ili njihova materijalna dobra – navodi se u saopćenju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments