Foto: Ilustracija
Muškarac uzimao 500 eura po migrantu kako bi ih prebacio iz BiH u RH

Muškarac uzimao 500 eura po migrantu kako bi ih prebacio iz BiH u RH


Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Željka Kukeca, rođenog 1961. godine u Bjelovaru, R Hrvatska, državljanina R Hrvatske.

Optuženi se tereti da je 03.08.2022. godine, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, po prethodnom dogovoru sa njemu poznatim licem, za novčanu naknadu od 500 evra po osobi, pokušao izvršiti nelegalno prebacivanje 30 migranata, državljana R Turske, sa teritorije Bosne i Hercegovine na područje R Hrvatske i EU, među kojima je bilo i jedno maloljetno lice, znajući da krijumčarena lica – migranti ne ispunjavaju uslove za zakonit boravak u Bosni i Hercegovini, niti uslove za zakonit prelazak državne granice BiH.

Prema navodima optužnice, optuženi je prilikom redovnog transporta robe u tovarnom prostoru teretnog motornog vozila koji je upravljao, nezakonito pokušao prokrijumčariti migrante preko državne granice, a u čemu je spriječen prilikom redovne kontrole od strane službenika Granične policije BiH na MGP Šamac.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo krijumčarenje ljudi iz člana 189. stav 4. u vezi stava 1. KZ-a BiH, u vezi sa članom 26. istog Zakona.

Optuženi se nalazi u pritvoru, a optužnica je upućena na potvrđivanje Sudu BiH.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija