Veliko poskupljenje Klasovog polubijelog, narodnog i penzionerskog hljeba

Tri najprodavanija proizvoda Klasa u Kantonu Sarajevo, polubijeli, narodni i penzionerski hljeb od ponedjeljka imaju nove, više cijene.

Tako polubijeli i narodni hljeb koštaju po 1,7 KM umjesto dosadašnjih 1,5, dok je penzionerski “skočio” sa 1 KM na 1,2 KM.

Ovo je čak treće poskupljenje hljeba u posljednjih osam mjeseci, još početkom marta polubijeli i narodni hljeb koštali su po 1 KM, a penzinerski svega 0,5 KM. Tako je hljeb za osam mjeseci poskupio za čak 70 posto.

Pokušali smo saznati u kompaniji Klas koji je razlog za novo dizanja cijena i šta građani mogu očekivati u budućnosti, ali do objave ovog teksta nismo dobili njihov odgovor.

Prilikom prvog ovogodišnjeg poskupljenja iz Klasa su kazali da je razlog za povećanje cijena poremećaj na svjetskom tržištu žitarica nastao zbog agresije Rusije na Ukrajinu.

– Cijene pšenice na tržištu su posljednjih sedam dana dosegle svoj rekord, a otežana isporuka je dodatna otežavajuća okolnost za proizvođače hljeba. Poskupljenje pšenice za 30 posto nas je, zbog ekonomičnog poslovanja naše kompanije, primoralo na korekciju cijena.

Cijena Klas narodnog hljeba je ostala ista. Svima je poznato da je u međuvremenu došlo do povećanja cijene goriva i električne energije što direktno ugrožava poslovanje kompanije Klas. Zbog vrlo dinamičnih promjena cijena pšenice, praktično iz dana u dan, do daljnjeg ne možemo davati pouzdane prognoze cijena sirovine i energenata, a samim tim ni naših finalnih proizvoda – rekli su tada za Faktor iz Klasa.

Svjetski mediji najavljuju da bi uskoro moglo doći do pada cijena hrane na globalnom nivou, a otvoreno je pitanje da li će to imati pozitivne posljedice i za bh. tržište.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79