Mustafa Cerić pisao Refiku Lendi: “Potrebno se upitati šta bi Alija rahmetli danas uradio?”

Potrebno je razumjeti da je smjenljivost vlasti osnovni princip demokracije

 

Mustafa Cerić, bivši Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH uputio je otvoreno, kako je naveo “bratsko pismo bosanskom gaziji generalu Refiku Lendi”. Pismo prenosimo u cjelosti.

– Dragi Generale,

Može biti da će te moje pismo iznenaditi, ali, ako ti kažem da živim tvoju dilemu i muku na isti način kao i ti, onda ti je moje pismo razumljivo kao moj prirodni osjećaj, koji je viši i jači od pukog patriotizma.

Osjećaj koji me ponukao da ti pišem je egzistencione naravi – „biti ili ne biti“ za naš narod i državu. Ni prvi ni zadnji puta, ali ovoga puta čini mi se da je presudan.

Pišem ti, Generale, nizašto, bez koristi za sebe i za druge, iz potrebe koja je jača od koristi i razuma, da ostane zapis moj o meni, zapisana muka razgovora sa sobom (i s tobom), s dalekom nadom da će se naći neko rješenje kad bude račun sveden…(Meša Selimović).

Ne umišljam sebi da znam pravi odgovor za našu dilemu, niti da imam efikasni lijek za našu muku.

Ali, osjećam da, kao dugogodišnji reisu-l-ulema u Bošnjaka i vrhovni poglavar u ratu i miru, imam moralnu i duhovnu odgovornost da s tobom podijelim tvoju (našu) dilemu i muku.

Naravno, ne bi trebalo biti nikakve dileme oko bosanske istine i pravde, koja je svima jasna kao sunce. Ali, svijet u kojem živimo ne priznaje ni jasnu istinu ni jasnu pravdu. Ovaj svijet je lov u mutnim lažima i krivdama. U tom i takvom svijetu valja biti pametan i mudar pa preživjeti.

Jučer smo u Bosni obilježili sjećanje na dan Bedra, koji se dogodio sedamnaestog dana ramazan-i šerifa davne 624. god., gdje je mala skupina predanih ljudi istini i pravdi nadjačala mnogo brojniju skupinu podleglim lažima i krivdama.

Zar treba da te podsjećam, Generale, da su se i nama u Bosni nedavno događali dani Bedra, gdje je mala skupina predanih bosanskih sinova pobjeđivala velike skupine zluradih agresora?

Ne treba da te na to podsjećam jer ti, Generale, to znaš bolje od mene, ali treba da podsjetim i tebe i sebe, da smo se kao narod i država nakon bosanskog Bedra opustili ili prepustili slučaju, misleći da nas ne mogu pobijediti jer nas sada ima mnogo, jer smo sada većina u našoj Bosni.

No, agresori su skriveno sklapali saveze i skrivali se iza brda da bi nas udruženo razbili i rastjerali kao nekad na Hunejnu, gdje su čak i neki vjerni ashabi bježali ispred dušmana, ostavljajući Allahovog Poslanika i njegove najvjernije ashabe da se sami bore.

Iz milosti svoje, Svevišnji Allah šalje sekīnu (samopouzdanje) Poslaniku i vjernim ashabima da ostanu i da se bore na Hunejnu jer im Allah posla nevidljivu vojsku za njihovu pobjedu.

Dragi bosanski gazijo generale Lendo,

Naša dilema nije da li smo na istini i pravdi, već je naša dilema da li smo zaslužili da nam Svevišnji Allah pošalje sekīnu – samopouzdanje, koje smo imali na bosanskom Bedru kada smo bili mala skupina, a sada kada smo velika skupina to nam samopouzdanje ili to međusobno povjerenje jako fali.

To je naša muka, Generale, za koju ima samo jedan lijek a to je da očistimo naša bosanska srca od kibura – oholosti i lažne umišljenosti. Ne zaboravimo,  kibur je istjerao Šejtana iz vječnog raja. Kibur će i nas Bošnjake/Bosance istjerati iz drevne Bosne ako ga se ne otarasimo. A da bi se otarasili kibura potrebno je da napravimo sljedeće korake:

1) Potrebno je priznati političke i moralne greške, koje su očite svima, od kojih je najpogubnija greška zatvaranje očiju pred jasnim poraznim činjenicama, koje nas, kao naciju i državu, vode u ambis, koje su našem narodu noćna mora već duže vrijeme, ali  kojima se ne vidi kraj. Trenutno teško i neizvjesno stanje za našu naciju i državu je posljedica nemara „naših“, koji, kada su imali vlast, nisu je koristili ni znalački ni stvaralački  kako ne bismo došli u situaciju da nas brutalno marginaliziraju, kao većinski narod u zemlji.

2) Potrebno je govoriti istinu makar gorka bila. Na međusobnim unutarnjim lažima i podvalama ni nacija ni države ne mogu čvrsto stajati, ne mogu opstati. U hadisu se kaže, musliman može učiniti grijeh osim laži. Musliman ne smije lagati ni po koju cijenu, posebno svom bratu muslimanu. Ako musliman laže, čini to na svoju i štetu svoje vjere, nacije i države.

3) Potrebno je izvršiti temeljitu retrospekciju našeg nacionalnog, moralnog i političkog stanja kako bi smo učili iz vremena kada smo bili mala skupina, koja je pobjeđivala za razliku od danas kada smo velika skupina, koja gubi bitke za naciju i državu.

4) Potrebno je vidjeti u retrospektivi kada smo bili poželjni i na Istoku i na Zapada za razliku od sadašnjeg stanja kada nismo rado viđeni ni na Istoku ni na Zapadu. Nisu se oni promijenili, već smo se mi izmijenili u odnosu na našu dosljednost i naše prioritete za očuvanje nacije i države, gdje nam je lični i porodični interes ispred općeg interesa nacije i države.

5) Potrebno je učiti od Alije rahmetli koji je u najtežim iskušenjima za naš narod i državu uspijevao održavati ravnotežu partnerskog odnosa između Istoka i  Zapada, posebno sa Amerikom, koja je, nemojte u to sumnjati, uz sve manjkavosti, najzaslužnija za našu povijesnu slobodarsku borbu i pobjedu. Nismo postali slučaj poput slučaja Palestinaca, koji žive u okruženju 400 milijuna muslimana. Bez lažne skromnosti mogu reći da sam i sâm sudjelovao u tom PR-skom međunarodnom poduhvatu.

6) Potrebno se upitati šta bi Alija rahmetli danas uradio? Siguran sam da se ne bi ni sa kim inadio, niti bi ikome prkosio na štetu nacije i države. Uvjeren sam da bi Alija rahmetli našao način da ostane u dobrim odnosima sa Amerikancima; uvjeren sam da Alija rahmetli ne bi dopustio da se SDA tako drastično osipa zbog ličnih sujeta; uvjeren sam da Alija rahmetli ne bi doveo sebe i SDA u poziciju da niko neće s njim u koaliciju; uvjeren sam da Alija rahmetli ne bi izazivao međunarodnu zajednicu unatoč njenoj nesavršenosti i nekorektnosti; uvjeren sam da bi Alija rahmetli pogledao sâm sebe na ogledalu prije nego bi kritizirao drugoga.

7) Potrebno je, generale Lendo, shvatiti da će oni uspostaviti vladu Federacije s vama (nama) ili bez vas (nas). A bolje bio bilo da to urade s vama. Nećete ih uvjeriti da su oni u krivu, a vi u pravu. Naprotiv, oni će vas (nas) obijediti da ste vi (mi) za sve krivi, kao što su Palestinci krivi što ih Izrael bombardira. Dovest će oni Nermina Nikšića za premijera Federacije zakonito ili nezakonito.  Oni, zna se na koga se misli, su tako odlučili i tako će biti. To je  nepravedno, ali kada je u Bosni bilo pravde? Nikada! Ali, bilo je u Bosni uvijek damara da se preživi i oživi u ozračju hrabrosti, koje u Bosni nije nikad nedostajalo i mudrosti, koje u Bosni nije nikad previše.

8) Potrebno je razumjeti da je smjenljivost vlasti osnovni princip demokracije. Nije li Liz Truss, britanska premijerka ostala na vlasti samo sedam sedmica da bi je naslijedio indijski Hindus Rishi Sunak? I nije bio kraj svijeta u Britaniji, već je to bio dokaz da u Britaniji vlada demokracija i rasna tolerancija.  U našem slučaju ne radi se ni o rasi ni o vjeri, već se radi o bosanskom usudu nakon Daytonskog udesa, koji iscrpljuje našu nacionalnu, političku i moralnu energiju. Ali, mi ne smijemo dopustiti da nam ta dragocjena energija iscuri u nepovrat.

9) Potrebno je, generale Lendo,  krizu pretvoriti u kreativni izazov, a to znači potrebno je shvatiti i prihvatiti da se SDA i kao pokret i kao partija mora iz temelja resetirati. Nema drugog puta. Mora se vodstvo – leadership SDA iz temelja revitalizirati; mora se u SDA i kao pokret i kao partija unijeti svježa i kreativna energija, kao sekīna – samopouzdanje i povjerenje među našim ljudima, sekīna koja će privući obećanu „nevidljivu vojsku“, koja čeka znak za mobilizaciju za općenacionalnu i općedržavnu bosansku stvar, a ne međunacionalnu i međudržavnu svađu i klevetu.

10) Potrebno je shvatiti da je trenutni grč, koji steže nacionalni i državni aparat, sličan grču takozvanog „Aprilskog paketa“, koji nije bio savršen zato što Dayton, kao takav, nije savršen, ali jeste bio bolji nego sve drugo što je poslije neusvajanja tog paketa slijedilo, a slijedilo je da se međunarodna zajednica drastično povukla pred velikodržavnim apetitima bosanskih susjeda.

Dakle, „Aprilski paket“ nije bio savršena, kao što nije savršena ni neustavna uspostava vlade Federacije, ali produžetak agonije oko uspostave vlade Federacije, ovako kako su je oni projektirali bez SDA, neće naše nacionalno i državno stanje poboljšati, već to stanje još više pogoršati. Poštovani generale Lendo, ne sumnjam u tvoju hrabrost i patriotizam, ali  molim te da ovo imaš na umu ne zbog mene ili zbog sebe, već zbog krvi šehida bosanskih, koji, uvjeren sam, nisu zadovoljni što su Bošnjaci/Bosanci razbijeni i podijeljeni oko mrvica vlasti. To isto sam rekao Mehmedu Žiliću kad sam ga nagovara da glasa za „Aprilski paket“. Nije me poslušao. Ostalo je historija.

Eto, moj generale Refiku, gazijo bosanski, to sam ti imao potrebu napisati u lijepom Ramazanu u namjeri da ti olakšam da razriješiš dilemu i olakšaš sebi i nam muku.

Nemoj se ljutiti ako u nečem nisam pogodio tvoje mišljenje. Moj nijjet je iskren bez ličnog interesa. Ako ti išta bude od koristi iz ovog mog pisma, bit će mi drago.

Neka je Allah Milostivi zadovoljan s nama, a i mi neka smo zadovoljni s Allahovim blagodatima!

Uz želju i dovu za tvoje dobro zdravlje i dug život, primi izraze mojeg osobitog poštovanja!

 

Iskrene tvoj,

Mustafa Cerić, Ph.D.

Reisu-l-ulema (1993-2012)

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79