Na grobu Ante Pavelića i njegove porodice iscrtani komunistički simboli

Na privatnom madridskom groblju nepoznata osoba išarala je grobnicu ustaškog poglavnika Ante Pavelića simbolima zvijezde petokrake, srpa i čekića i skraćenicama SKOJ, odnosno Savez komunističke omladine Jugoslavije.

Uz njega su na istom mjestu pokopani i supruga Mara, sin Velimir i kćerka Višnja.

Spomenik Pavelića pošaran je crvenom bojom, natpisima na ćirilici te simbolima srpa i čekića.

Na nekoliko mjesta ispisana je skraćenica SKOJ, a križ iznad dvaju grobnih mjesta prekrižen je crvenom bojom te je ispod njega nacrtana zvijezda petokraka.

Odbor koji brine o grobnici porodice Pavelić, portalu Fenix, popularnom među iseljenicima, poslao je fotografije išaranih grobova, a priložili su i kratko saopćenje u kojem stoji kako osuđuju “taj vandalski čin” te da “svaka mrtva osoba ima pravo na označeno grobno mjesto”, prenosi Telegram.hr.

Poslali protestno pismo

Spomenuti odbor poslao je i protestno pismo vlasnicima privatnog groblja u kojem su zatražili i saniranje oštećenja.

Odbor koji brine o ostavštini porodice Pavelić, uključujući i grobnicu u Madridu, u svom saopćenju je naveo i kako su “neokomunistički izgrednici grafitima oskrnavili i oštetili grobnicu te tako podsjetili na skrnavljenja i rušenja hrvatskih grobova i mnogih grobalja širom Hrvatske i BiH nakon uspostave njihove Jugoslavije”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79